Toppnotering för SD i Sifo-mätning

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 15 sep 2019 2019-09-15
E-post 1959

SVERIGE I den senaste mätningen från SvD/Sifo ökar SD mest av alla partier och får 20,2 procent. Det är partiets högsta notering någonsin i SvD/Sifos mätningar.

SD:s ökning med två procentenheter från 18,2 procent är den enda signifikanta förändringen från augusti. Den nya undersökningen genomfördes mellan 2 och 12 september, och Sifos opinionschef Toivo Sjörén tror att SD har gynnats av de senaste veckornas fokus på kriminaliteten.

– Det har varit diskussioner om skjutningar och mord. Tittar man på var väljarna tycker att SD har en stark position, så är det just de frågorna, säger han till Svenska Dagbladet.

Att SD ökar och blir Sveriges näst största parti beror delvis på att man gör ett bättre resultat i Stockholmsområdet. 17,1 procent av de tillfrågade stockholmarna säger att de skulle rösta på SD om valet ägde rum i dag. Tidigare har SD haft svårt att locka röster från huvudstaden.

Att flera uppmärksammade skjutningar har skett i Stockholm samt att SD stängs ute från riksdagspartiernas samtal om gängvåldet anges som möjliga orsaker till att partiet ökar.

Li Bennich-Björkman, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, pekar också på att SD har vuxit stadigt över en längre period.

– Det är över en femtedel som sympatiserar med SD, det är verkligen en hög siffra. De här mätningarna är hela tiden tecken på ett misstroende mot det vi kallar de etablerade partiernas trovärdighet och legitimitet. Sverigedemokraterna är det parti som uppfattas som mest extremt av riksdagspartierna, säger hon till Svenska Dagbladet.

SvD/Sifos septembermätning

S: 25,8
V: 8,5
MP: 5,1
M: 18,9
C: 8,6
L: 4,2
KD: 7,3
SD: 20,2
Övriga: 1,5

Stöd Nyheter Idag

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag