Tortyren på kyrkogården: ”Verkar som om det har pågått hela natten”

21-åringen dömdes till fängelse i juli Foto: Polisen
  • Onsdag 26 aug 2020 2020-08-26
E-post 1231

SOLNA Nu är båda misstänkta gärningsmännen från skräcknatten på kyrkogården i Solna häktade. Kammaråklagare Anders Tordai säger till Nyheter Idag att brottsoffren hållits fångna hela natten. – De har blivit knivhuggna i benen och utsatts för ytterligare våld. Exakt vad det är vill jag inte gå in på, säger Tordai.

Båda männen, 18 och 21 år gamla, är häktade misstänkta på sannolika skäl för människorov, grov misshandel, våldtäkt och grovt rån.

– De är häktade i två veckor från igår (tisdag). Men jag kan redan nu säga att den här utredningen inte kommer att vara klar tills dess, säger kammaråklagare Anders Tordai.

Det var natten till söndag som två pojkar i 16-årsåldern utsattes för kidnappades, misshandlades och utsattes för sexuellt våld på en kyrkogård i Solna. Enligt Anders Tordai inleddes den sadistiska misshandeln/tortyren vid midnatt och höll på fram till åttatiden på morgonen.

– Det verkar som om det har pågått hela natten, säger Anders Tordai.

Båda brottsoffren har nu hörts av polisen berättar han.

En av de misstänkta gärningsmännen har Tordai ett pågående ärende om.

– Det gäller ett rån. Vem av dem det är vill jag inte gå in på, säger han.

Polisen har tagit bland annat mobiltelefoner i beslag för att undersöka innehållet. Även förhör med olika personer förutom de misstänkta och brottsoffren pågår.

Den ene mannen är 18 år, född i Sverige, och andra generationens invandrare (hans pappa är invandrare från Tunisien). Han har dömts till ungdomsvård för försök till stöld.

Den andre misstänkte mannen är 21 år och invandrare från Iran. 2014 blev han svensk medborgare. Han dömdes i i början av juli av Nacka tingsrätt till fängelse i 18 månader för mordbrand. Mordbranden gällde en bil som en kompis till 21-åringen hade som han hjälpte till att elda upp, ett försök till försäkringsbedrägeri.

Han släpptes ur häktet trots att han skulle avtjäna fängelsestraff.

– Åklagarens häktningsyrkande var att han skulle vara häktad endast om han dömdes för grov mordbrand. Det är rätten i och för sig inte bunden av, men det här var en ganska ung person. Åklagaren menade väl att 21-åringen skulle kunna undandra sig straffet, som hade blivit avsevärt längre, om han dömts för grov mordbrand, säger rådman Thomas Arvefors, som var domare i målet, till Expressen.

– Det fanns inte några särskilda indikationer på fortsatt allvarlig brottslighet för hans del, och det påstods inte heller av åklagaren. Det gick tokigt i den här situationen. Det är väldigt tråkigt, fortsätter Arvefors.

Åklagaren Daniel Insulander säger till Expressen att han gjort vad han kunnat och att när rättegången är över så är det tingsrättens beslut.

Båda männen förnekar brott.

Stöd Nyheter Idag

Hej. 

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag