Totalt elva länsförbund kräver Batras avgång

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 24 aug 2017 2017-08-24
E-post 2

SVERIGE Striden i Moderaterna hårdnar och utspelas inför öppen ridå. Elva länsförbund kräver att partiledaren Anna Kinberg Batra avgår. Tio andra länsförbund vill ha henne kvar. Kronobergs länsförbund har inte bestämt sig ännu.
– Det hade förstås varit bättre för Moderaterna om vi diskuterade vår politikutveckling som Moderaterna ska gå till val på i stället för personfrågor, anser partisekreteraren Anders Edholm.

Allt fler länsförbund inom Moderaterna vänder sig emot sin egna partiledare. Totalt är det nu elva länsförbund som kräver Anna Kinberg Batras avgång. Tio andra länsförbund vill ha henne kvar på partiledarposten. Ett länsförbund, Kronobergs, har inte bestämt sig hur de står i frågan.

Länsförbunden kan kalla till en extrastämma vid den planerade arbetsstämman, som ska hållas under hösten. Vid extrastämman kan man hålla ett nytt partiledarval.

– Jag jobbar hårt framåt. Jag tänker inte avgå. Jag är vald för att leda oss till att ge Sverige en ny regering. Det är Stefan Löfven som ska bytas ut, säger Batra på en presskonferens under onsdagen.

Ett dygn senare backar elva förbund upp kravet på hennes avgång. Det är ännu oklart om rösterna vid en stämma skulle räcka för att få Anna Kinberg Batra utbytt. Det krävs bland annat att ombuden på stämman röstar i linje med sina respektive länsförbund.

Moderaternas partisekreterare Anders Edholm är inte road över det pågående upproret mot partiledaren.

– Det hade förstås varit bättre för Moderaterna om vi diskuterade vår politikutveckling som Moderaterna ska gå till val på i stället för personfrågor. Att det nu ett år innan valet spridit sig en tveksamhet i partiet skadar sammanhållningen och väljarnas förtroende för partiet. Vi behöver fokusera framåt, driva moderat politik och bli överens internt. Anna Kinberg Batras besked från i går kvarstår, säger Edholm i en kommentar till Expressen. 

Många partimedlemmar som uttalat krav om avgång har bland annat motiverat det med att Moderaterna måste bli tydligare.

Under onsdagskvällen lämnade Örebromoderaterna besked om var de stod i frågan.

– Ja, vi har valt henne och det tycker jag att vi ska hålla fast vid. Men hon måste bli bättre på att ställa sig på folkets sida, sade Anders Åhrlin (M), oppositionsråd i Örebro kommun och förbundsordförande för Moderaterna i Örebro län, till Nerikes Allehanda.

Ett dygn senare har Moderaterna i Örebro svängt och kräver nu istället Anna Kinberg Batras avgång.

Internstriden i Moderaterna Torsdag 24 augusti 2017

Bakom avgångskraven står (11):

Örebro län, Stockholms län, Uppsalas län ,Västerbotten, Jämtland, Gotland, Dalarna, Sörmland, Västernorrland samt Stockholms stad. Även Moderata ungdomsförbundet, MUF, vill att Anna Kinberg Batra avgår.

Bakom Anna Kinberg Batra står (10):

Blekinge, Gävleborg, Halland, Kalmar län, Norrbotten, Skåne, Värmland, Västmanland, Västra Götaland och Jönköping.

Länsförbund som inte bestämt sig än (1):

Kronoberg.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag