Tovatt (MP): ”Jag tar hemskt gärna cred för nedlagd kärnkraft”

Bild: JakhashviliGaga/CC BY-SA 4.0/Tubaist/CC BY-SA 3.0
  • Tisdag 4 jan 2022 2022-01-04
E-post 946

Medan Socialdemokraterna försöker svänga i kärnkraftsfrågan går Miljöpartiet ut och tar åt sig äran för att ha lagt ned svenska kärnkraftsreaktorer i samarbete med S. ”Utan MP hade nog flera av de nedstängda reaktorerna rullat vidare” skiver MP:s klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt på Twitter, något MP varit öppna med ända sedan överenskommelsen med S om att motarbeta kärnkraften i oktober 2014.

På måndagen spred debattören Mattias lindberg ett urklipp ur en poddintervju från 2018 med Miljöpartiets dåvarande energipolitiska talesperson Lise Nordin, där hon avslöjar att den rödgröna regeringen bytte ledamöter i Vattenfalls styrelse och gav direktiv att sluta satsa på kärnkraft.

– Den nya regeringen, med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, bestämde att vattenfall inte ska lägga massa pengar på ny kärnkraft utan de ska fokusera på att nå vårt mål om 100 procent förnybar energi. Som statligt bolag ska deras fokus vara att vara föregångare i omställningen, sade Nordin bland annat i podcasten ”Solcellskollen”.

Enligt Nordin kom regeringen till rätta med Vattenfall genom vad hon kallar för ”informell styrning”, vilket innebar att kärnkraftsmotståndaren Tomas Kåberger tillsattes i Vattenfalls styrelse.

– Man ska ju förstås inte använda de statliga bolagen som ett verktyg i politisk inriktning, men den här regeringen sa ju att vi behöver komplettera kompetensen i den styrelsen, med kompetens inom förnybar energi, och det är väldigt viktigt och bra att man gjorde det, sade Nordin.

Läs även: MP rasar mot EU-beslut om kärnkraft: ”Nu är vi i ett akut klimatnödläge!”

En som reagerade på uppgifterna var Miljöpartiets klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt, som menade att MP inte alls motarbetat kärnkraften i smyg, utan tvärtom gör detta helt öppet.

”Jag tar hemskt gärna cred för nedlagd kärnkraft. Utan MP hade nog flera av de nedstängda reaktorerna rullat vidare”.

Nyheter Idag kan konstatera att Tovatt har rätt i sakfrågan.  I oktober 2014 ingick S och MP en överenskommelse om kärnkraften med hårdare säkerhetskrav och högre avgifter. Redan då var MP öppna med att målet var att tvinga kärnkraftsreaktorer att stänga.

– Jag är övertygad om att flera kärnkraftverk kommer att kunna stängas under mandatperioden, sade MP:s dåvarande språkrör Åsa Romson till Aftonbladet.

Dåvarande språkröret Gustav Fridolin sade till Aftonbladet att MP fått precis det partiet krävt i överenskommelsen med S.

– Vi får en tydlig politik för att vi ska ha ett hundra procent förnybart energisystem, att kärnkraften ska ersättas med förnybar energi och energieffektivisering, sade Fridolin.

Men från Ekot i Sveriges Radio kom helt andra uppgifter. Kanalen hävdade att MP tvingats backa från kravet att stänga två kärnkraftsreaktorer, med hänvisning till den tillträdande statsministern Stefan Löfven (S).

– Vi vill göra en analys, göra en överenskommelse som är långsiktig. Det krävs det för vårt land, för både näringslivet och hushållskunderna. Och där är den tillträdande regeringens ingångsvärde att kärnkraften ska fasas ut, vi ska ha 100 procent förnybart. Men låt oss först först göra den här analysfasen, så får vi se vartåt det leder, sade Löfven till Ekot.

I samma sändning gjorde emellertid Åsa Romson (MP) en annan analys av överenskommelsen.

– Vårt valmanifest var tydligt, vi vill se att under den här mandatperioden, så stängs flera kärnkraftsreaktorer. Det kommer vi också att uppnå genom att säkerställa att de samhällsekonomiska kostnaderna för kärnkraft ligger på kärnkraften, sade Romson.

Romson fick rätt. Sedan oktober 2014 har sammanlagt fyra reaktorer stängts i Sverige: två i Oskarshamn 2015 och 2017, och två i Ringhals 2019 och 2020.

Läs även: Milljöpartiet: Vi stoppade kärnkraften och gruvorna

Läs även: Här ljuger energiministern (S) om kärnkraften

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag