Transperson vinner simtävling för kvinnor – sågas av Caitlyn Jenner

Lia Thomas. Foto: Youtube
  • Lördag 19 mar 2022 2022-03-19
E-post

USA I torsdags gick de nationella collegemästerskapen i simning av stapeln i USA. En av vinnarna blev Lia Thomas, en transperson som tidigare tävlade mot män, rapporterar New York Post.

Det var i distansen 500 yard (drygt 450 meter) som Lia Thomas vann med tiden 4:33,24, vilket var 1,75 sekunder snabbare än den närmaste utmanaren Emma Weyant.

Vid prisutdelningen hördes spridda burop när Thomas presenterades som vinnaren, medan tvåan Weyant mottog stora applåder.

Innan könsbytet tävlade Thomas i tre år som man för University of Pennsylvania i Philadelphia. Efter ett sabbatsår i och med könsbytet återvände sedan Thomas till simbanan – den här gången i kvinnoklassen.

I USA har Thomas vinst väckt debatten om huruvida transpersoner som genomgått puberteten som män ska tillåtas tävla mot biologiska kvinnor.

En av kritikerna är Caitlyn Jenner, transperson och tidigare olympisk mästare som Bruce Jenner, som inte tycker att Thomas bör få tävla i kvinnoklassen.

I en segerintervju säger sig Lia Thomas försöka ignorera kontroverserna.

– Jag försöker ignorera det så mycket jag kan. Jag försöker fokusera på min simning, vad jag behöver göra för att göra mig redo för loppen och blockera bort allt annat.

Läs även: Grönt ljus för transperson att tävla med kvinnor i Tokyo-OS

Läs även: Bengtsson (SD): Transkvinnor med höga testosteronhalter ska inte tävla mot kvinnor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag