Grönt ljus för transperson att tävla med kvinnor i Tokyo-OS

Foto: Skärmdump från World Weightlifting på Youtube
  • Måndag 21 jun 2021 2021-06-21
E-post 396

NYA ZEELAND Nyzeeländske tyngdlyftaren Laurel Hubbard kommer att bli den första transpersonen någonsin att tävla i de olympiska spelen, rapporterar SVT.

Laurel Hubbard har valts ut för att representera sitt hemland Nya Zeeland i Tokyo-OS som går av stapeln senare i sommar. Han kommer att tävla i damernas 87-kilosklass i tyngdlyftning.

SVT skriver att 43-årige Hubbard ”föddes i en manlig kropp, men korrigerade kön till kvinna i 30-årsåldern”.

Han tävlade tidigare som man men har nu tillstånd att tävla mot damer efter att ha uppfyllt kravet på att ha testosteronnivåer under en viss gräns.

BBC rapporterar att beslutet att låta Hubbard tävla är kontroversiellt. Kritikerna menar att han har fysiska fördelar genom att ha gått igenom puberteten som man, och att det är orättvist mot kvinnorna han tävlar mot.

Laurel Hubbard beskrivs av BBC som en av de högst rankade idrottarna i sin kategori i världen, och har goda chanser att ta hem en medalj.

Läs även: Unga friidrottare ska få välja vilket kön de tävlar som

Läs även: Westerholm: Därför kommer regeringskrisen inte att leda till ett extraval

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag