Bengtsson (SD): Transkvinnor med höga testosteronhalter ska inte tävla mot kvinnor

Foto: Pressbild/AHF
  • Måndag 27 jan 2020 2020-01-27
E-post 3479

Det är inte rimligt att biologiskt födda kvinnor med kraftigt förhöjda testosteronnivåer likt Caster Semanya eller transexuella kvinnor med höga testosteronnivåer får tävla i idrottens damklasser. Det riskerar att döda damidrotten. Sverige har varit ett föregångsland när det gäller idrott på lika villkor. Låt oss fortsätta vara det, skriver Angelika Bengtsson, idrottspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

En representant för Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) gick förra veckan ut i en intervju med att förbundet överväger att börja könstesta damspelare. Det dröjde inte länge förrän högljudda röster kom med kritik mot förslaget. Kritik som innebar att SvFF kort därefter backade från sitt eget uttalande. Vi måste även i Idrottssverige kunna diskutera obekväma och känsliga ämnen i lugn och sansad ton utan att de inblandade skräms till tystnad av högljudda kritiker.

Diskussionen har sin grund i fallet med den sydafrikanska friidrottaren Caster Semanya som vunnit både OS och VM guld i medeldistanslöpning. Semanya är född med så kallad hyperandrogenism vilket innebär att hon är född som kvinna fast med kraftigt förhöjda testosteronnivåer. Ett fenomen som lett till stor debatt i idrottsvärlden efter Semanyas stora framgångar på löparbanan.

En studie från Karolinska Institutet slår fast att högre testosteronnivåer ger idrottskvinnor signifikant ökad prestationsförmåga, även vid låga och måttliga intag av testosterondoser. Studien bekräftar egentligen det som redan är vedertaget känt – att det finns ett orsakssamband mellan testosteronnivå och ökad fysisk prestationsförmåga. Det här sambandet är också en av anledningarna varför idrotten är uppdelad mellan våra två biologiska kön. Att män har naturligt högre nivåer av testosteron innebär således att de även är fysiskt starkare än kvinnor. Detta är inte kontroversiellt utan ett biologiskt faktum.

Läs mer: Norwegian lägger ner flyg från Sverige – då jublar MP-toppen Tovatt: ”Seger!”

Som idrottspolitisk talesperson vill jag understryka att alla idrottare, oavsett nivå och ambition, ska tävla och idrotta på lika villkor. Något annat vore orimligt, märkligt och fel.

Idrott ska vara något som bidrar till bättre hälsa, nya förmågor och personlig utveckling. Men det ska också vara en skyddad form av tävling där individer som vill, också har möjlighet att mäta sig med varandra utifrån lika villkor. Det är därför av yttersta vikt att ansvariga arbetar för att främja en rättvis tävlingsmiljö för alla utövare som dagligen kämpar med blod, svett och tårar för att uppnå sina mål.

Sveriges satsningar på jämställdhet inom idrotten har gjort skillnad på området. Vi anses vara ett stort framgångsland som flera länder sneglar på när det kommer till relationen mellan dam- och herridrott. Det är bra och viktigt. Låt oss därför också ta täten om frågan kring idrottande på lika villkor. Det är inte rimligt att de fåtal kvinnor som är födda med hyperandrogenism, och därmed har avsevärt högre testosteronnivåer än sina kvinnliga konkurrenter, tillåts att tävla i samma klass. Det riskerar att urholka idrottens fundament. Samma sak bör gälla för transsexuella kvinnor som fortfarande har lika höga testosteronnivåer som när de var män.

Denna hållning delas av fler. Internationella friidrottsförbundet beslutade 2018 att kvinnor med förhöjda testosteronnivåer måste självmedicinera och därmed sänka sina testosteronvärden för att få tävla i damklassen.

De motiverade beslutet med att i vissa sammanhang, som idrott, måste biologi gå före identitet. De konstaterade även att ”testosteronreglerna är nödvändiga, resonliga och proportionerliga i syfte att skydda rättvist och meningsfullt tävlande för elittävlande kvinnliga idrottare”.

Jag kommer alltid att stödja de idrottare, i Sverige och utomlands, som förväntar sig ett rättvist tävlingsmoment baserat på lika villkor. Det förtjänar alla de som lägger sin tid, själ och liv för sporten. Det är därför viktigt att vi i lugn och sansad ton kan diskutera denna fråga även i Sverige. Högljudda röster utan sakligt inspel bidrar inte till sund debatt.

Läs även: Dräpande satir om SVT gör succé

Lyssna: ”Det är ju inte stake i dem som i Sonesson och Skånemoderaterna”

Om debattören

Angelika Bengtsson (SD)
Ledamot i kulturutskottet med ansvar för idrottsfrågor

Bli prenumerant

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag