Tre anhållna för gruppvåldtäkt mot tonårsflicka utanför asylboende i Västerås – Ingen av de misstänkta är asylsökande

Mälarcampingen i Västerås. Foto: Läsarbild
  • Tisdag 29 Dec 2015 2015-12-29
E-post 1115

VÄSTERÅS Tre unga män anhölls igår misstänkta för gruppvåldtäkt mot en tonårsflicka i närheten av en camping i Västerås som används som asylboende. De tre gärningsmännen har invandrarbakgrund, men ingen av dem har med asylboendet att göra. – De har ingen anknytning till campingen, säger kammaråklagare Eva Uggla till Nyheter Idag.

Det var i söndagseftermiddag som ett större polispådrag drogs igång i stadsdelen Johannisberg i Västerås. Vägspärrar upprättades där flera bilar stoppades av polisen i jakt på personer som enligt lokala medieuppgifter våldtagit en kvinna. Enligt källor som Nyheter Idag pratade med i söndags inträffade brottet i närheten av Mälarcampingen som sedan i oktober i år används som asylboende.

Under måndagen anhölls tre unga män, en 16-åring och två 15-åringar, misstänkta för grov våldtäkt mot en flicka som är under 18 år. Eftersom våldtäkten utfördes i närheten av campingen oroade sig flera närboende för att det var flyktingar som låg bakom övergreppet, men det är något som kammaråklagare Eva Uggla tillbakavisar.

– De har ingen anknytning till campingen, säger hon till Nyheter Idag.

Flykting från Somalia

Enligt uppgifter från tingsrätten samt en handläggare på Skatteverket har de tre misstänkta utomeuropeisk invandrarbakgrund. En av dem, som 2004 kom som flykting från Somalia tillsammans med sin familj, fick sitt svenska medborgarskap så sent som förra sommaren.

De två andra är båda födda i Sverige, men till föräldrar som invandrat till Sverige från Irak respektive Ghana.

Ingen av de tre unga männen är tidigare dömda för brott.

Oklart om häktning

De tre misstänkta våldtäktsmännen är än så länge anhållna och senast imorgon måste Eva Uggla fatta beslut om huruvida de ska begäras häktade eller ej och därmed fortsätta vara frihetsberövade. För Nyheter Idag berättar hon att hon ännu inte bestämt sig för hur hon ska göra.

– Det kan jag inte svara på i nuläget, vi har inte tagit ställning till den frågan än. Just nu har vi ingen häktningsframställan, men jag kan inte säga om det blir någon eller inte, säger hon.

Hon berättar också att den unga våldtagna kvinnan känner de killar som våldförde sig på henne.

– De är bekanta med varandra, i alla fall delvis, säger hon.

Fler kommentarer än så vill hon inte ge utan hänvisar till förundersökningssekretessen.

Se även:
Uppgifter om våldtäkt nära nyöppnat asylboende – Polisen vägrar kommentera

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag