Tre barn rånas varje dag i Stockholm

Bild: Flickr
  • Tisdag 12 nov 2019 2019-11-12
E-post 517

STOCKHOLM Tre barn rånas varje dag i Stockholm, en tredubbel ökning sedan 2015, enligt siffror från Brå. En anledning till att personrånen ökar kan enligt polisen vara minskande kontanthantering i butikerna, som gör personrån av jackor, bankkort och telefoner mer intressanta för kriminella.

Rånen mot unga har ökat kraftigt i Stockholm. Enligt siffror från Brottsförebyggande råder, Brå, rånades 845 minderåriga, alltså barn under 18 år, i Stockholm mellan januari och september i år.

Läs även: Funktionshindrad man slagen och rånad: ”Synnerligen rått”

Motsvarande siffra för år 2015 var 284, vilket innebär en tredubbel ökning av antalet rån mot minderåriga i Stockholm, där i snitt tre barn rånas varje dag.

– Det är väldigt allvarligt, att de som begår rånen är så hänsynslösa, att unga personer blir kränkta och rädda. De som utsätts blir fruktansvärt rädda, säger Pia Sjunnegård Dahlbom, biträdande regionpolischef i Stockholm, till Mitt i. 

Läs även: Mörkhyad man söks efter knivrån

En anledning till rånvågen kan enligt Dahlbom vara den minskade kontanthanteringen i butikerna.

– Butiksrånen har halverats, då hittar man andra sätt, man behöver pengar och kontanter, man rånar unga pojkar och flickor på jackor, mobiler eller bankkort, säger Dahlbom.

Mitt i har pratat med föräldrar vars barn har blivit rånade, bland annat  Nicholas Jessen vars åttaårige son blev knivrånad på sin telefon av ett maskerat gäng.

– Man blir riktig upprörd och förbannad. Det får vara nog nu, det här visar brist på empati att råna en 8-åring, säger Nicholas Jessen till Mitt i.

Läs även: Rånoffer om förövarna som höll kniv mot hans hals: ”Tycker mest synd om dem”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag