Tre kommunkandidater för SD lämnar efter avslöjande om extremt förflutet

Foto: Valmyndigheten
  • Torsdag 30 aug 2018 2018-08-30
E-post 4

SVERIGE Tre medlemmar som kandiderat i olika kommuner för Sverigedemokraterna har avslutat sina kandidaturer efter att de avslöjats med att tidigare ha varit aktiva inom nazistiska eller vitmakt-rörelser. Det berättar Expressen.

Det är inför valet som Expressen samarbetat med Expo om en granskning. I Karlsborg (plats 11 på kommunlistan), Ängelholm (14) och Jönköping (11) har man upptäckt tre kandidater till kommunfullmäktige som tidigare haft samröre med nazistiska eller vitmakt-rörelser. Samtliga kandidater har valt att avsäga sig sina kandidaturer.

Kandidaten i Karlsborg blev enligt Expressen 2015 stödmedlem i NMR, Nationella Motståndsrörelsen. Han har även på Facebook under ett inlägg om boende för anhöriginvandrare skrivit: ”Bränn”.

Ängelholmskandidaten har varit medlem i NSF, Nationalsocialistisk Front, på 90- och 00-talet, uppger Expressen. Han har inte berättat om sitt tidigare medlemskap för SD.

– Det har inte kommit på tal. Det är egentligen sanningen. Hade vi diskuterat det här så hade jag givetvis tagit upp det, säger han till Expressen.

Jönköpingskandidaten har också varit medlem i NSF och åkt och besökt italienska fascistpartiet CasaPound. På Expressens fråga varför han gick med i NSF svarar han:

– Jag var historienörd. Jag var väldigt intresserad av första och andra världskriget. Tyvärr så blev man indoktrinerad i en rörelse som är hemskt. Nationalsocialismen är bland det värsta som nånsin har hänt i världshistorien.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag