Trebarnsfar flydde svensk socialtjänst – får skydd i Polen

Den polska flaggan. Foto: Olek Remesz (Wikimedia commons)
  • Torsdag 4 apr 2019 2019-04-04
E-post 1582

POLEN Polska medier rapporterar att en rysk far och hans tre döttrar får rätt att stanna i Polen efter att de sökt skydd från svensk socialtjänst.

Poland In rapporterar, med hänvisning till Polsat News, att en rysk man anlände i Warszawa med sina tre döttrar på måndagen. I en flygplatskontroll upptäcktes det att flickorna, samtliga under 15 år gamla, hade anmälts försvunna av svenska myndigheter.

Mannen förklarade att de flydde Sverige efter att socialtjänsten hade placerat hans barn hos en fosterfamilj. Planen var att de skulle ta sig via Polen till Moskva.

En domstol i Warszawa beslutade på onsdagen att man i nuläget inte ser någon anledning att skicka tillbaka flickorna till Sverige, och att de får stanna hos sin far. Samtidigt är mannen förbjuden att lämna landet tills att hans och döttrarnas asylärenden avgörs.

Enligt mannens advokat har den ryska familjen bott i Sverige i flera år, men när modern drabbades av mental ohälsa placerade socialtjänsten barnen hos en fosterfamilj. Mannen ansågs inte kapabel att ta hand om barnen ensam.

Flickorna ska ha flyttats över 300 kilometer från föräldrarnas hem och bara fått träffa sin far sex timmar per vecka. Att fosterfamiljen är muslimsk med libanesisk bakgrund, medan flickorna har växt upp i ett kristet hem, anges också som ett skäl till att mannen valde att fly landet.

Läs även: Eberhard om barnoperationerna: ”Det här är den nya tvångssteriliseringen”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag