Tredje AP-fondens VD varnar för corona-depression: ”Arbetslöshet på 20 – 40 procent”

Bild: Faksimil SVT Play
  • Fredag 20 mar 2020 2020-03-20
E-post

Nu varnar tredje AP-fondens VD Kerstin Hessius för att åtgärderna mot coronaviruset kan leda till en ekonomisk depression liknande den på 1930-talet, som föregick andra världskriget.

– Det som händer nu är att det inte finns någon efterfrågan i någon bransch. Alla företag ägnar sig bara åt att skära kostnader men de har inga inkomster över huvud taget. Konsekvenserna är att arbetslösheten stiger sekund för sekund, säger Hessius till SVT i torsdagens Aktuellt.

Läs även: Lars Calmfors om regeringens stödpaket: ”Svårt att se att det här ska räcka”

Hessius jämför situationen som kan uppstå med Tyskland på 20-talet under hyperinflationen och USA på 30-talet under den stora depressionen.

– Det är massarbetslöshet, det handlar om arbetslöshet på 20 till 40 procent. Det innebär att det finns väldigt få verksamheter att gå till. Det finns en risk till och med alla dessa pengar som blåses ut att vi får en hyperinflation tillsammans med att vi inte har någon efterfrågan i ekonomin.

Hessius understryker att vi ännu inte är i den situationen.

– Men om det här fortsätter riskerar vi att komma dit. Man måste förstå att man kan inte stänga ner hela ekonomin och förvänta sig att den kommer tillbaka, säger Hessius.

Läs även: Coronakrisen hotar svenska medier – branschen kräver statliga stödinsatser

I en debattartikel i Svenska Dagbladet utvecklar Hessius sina resonemang, och skriver att ”vi är på väg in i en katastrof som är ännu värre än den vi just nu försöker att undvika”.

”Panikläget måste lämnas och diskussionen måste breddas till att representera hela samhället” skriver Hessius och fortsätter: ”Den viktigaste idag är att klargöra att nuvarande dramatiska åtgärder som i princip innebär att vi stänger ner hela samhället, är mycket kortsiktiga”.

Läs även: Afghaner med utvisningsbeslut kan släppas fria – på grund av corona

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag