Trendbrott för KD i Svensk väljaropinion

Bild: Nyheter Idag
  • Söndag 9 maj 2021 2021-05-09
E-post 433

SVERIGE Kristdemokraterna går framåt i Svensk väljaropinion för april, en sammanvägning av tre opinionsmätningar som Kantar Sifo gör på uppdrag av Sveriges Radio.

I juni låg KD på 6,4 procent. Sedan halkade partiet successivt ned till 4,3 procent i februari och mars. Men i senaste mätningen ökar man till 5,0 procent, vilket Kantar Sifos opinionschef Toivo Sjörén betraktar som ett trendbrott.

– Det är ju ändå ett tydligt brott. Det är ett förhållandevis stort hopp uppåt så att något har säkert hänt med Kristdemokraterna. De har haft ett behov av att synas och kan de göra det så brukar det också vara positivt för opinionssiffrorna, säger Sjörén till SR.

Tillsammans får Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna 48,6 procent. L hamnar dock på 3,0 procent och klarar därmed inte riksdagsspärren.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet samlar ihop 50,0 procent.

– Det behövs ju bara att 0,8 procent av väljarna flyttar sig från majoritetsblocket till det andra så skulle det bli helt jämnt. Så det är ett väldigt jämnt läge i de här möjliga blocken, säger Toivo Sjörén.

S: 27,5
M: 22,0
SD: 18,6
V: 9,5
C: 8,8
KD: 5,0
MP: 4,2
L: 3,0

Läs även: C-politikerns KD-kritik: ”Var finns slöjan och den mörka hudfärgen”

Läs även: Ung vänster får behålla bidrag: ”Vi menar att kommunism aldrig har existerat”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag