Trettonårig flicka misshandlad – socialen skyller på offret

  • Torsdag 14 aug 2014 2014-08-14
E-post 0

VÄRNAMO När 13-åriga Frida gick hem från Värnamo centrum, i god tid för att vara hemma före klockan 21, överfölls hon av två unga män. – ”Hon utsatte sig för en risk genom att gå hem”, säger socialsekreterare.

Frida var på väg hem efter att ha träffat några kompisar i Värnamo centrum då de två killarna överföll och slog ner henne. De använde tillhyggen av något slag och försvann snabbt från platsen.

Frida tog sig storgråtande och chockad hem och hennes mamma Anita försökte genast göra en polisanmälan om misshandeln av dottern. Men det visade sig vara svårare än hon trott.

– Jag blev kopplad och fick plats nummer 69 i kön, samt besked om att det skulle ta minst 20 minuter. Då lade jag på och angav att det rörde sig om en misshandel men det tog lika lång tid, säger Anita.

– Jag tyckte inte jag kunde vänta i 40 minuter eftersom killarna skulle hinna långt från platsen innan polisen ens kom dit.

Istället för att ringa polisen en gång till valde Anita att lägga ut alla uppgifter om misshandeln i ett inlägg på Facebook.

– Jag gjorde det dels därför att jag vet att polisen ingenting kan göra, dels därför att det här är en liten stad och jag tänkte att det kanske skulle bli lättare att få veta vilka som gjorde det, säger hon.

Inlägget har fått en enorm uppmärksamhet och har i skrivande stund delats 1079 gånger på Facebook. Många är upprörda över det som skett och över det våld Frida utsatts för.

– Det är sjukt att man inte ska kunna gå hem utan att riskera att bli påhoppad… Usch… skriver en kvinna.

Men många är också kritiska till hur svårt det är att komma fram till polisen.

– Märkligt att polisväsendet fungerar så dåligt, det är ju under all kritik, skriver en kvinna.

Det här är inte första gången Frida blir misshandlad. För två veckor sedan överfölls hon på samma plats vid 17-tiden en eftermiddag. Hon fick då ett knytnävsslag i ansiktet och en spark i revbenen.

Kan det vara samma killar som överföll henne båda gångerna?

– Vi tror att det kan vara det, men det är svårt att säga. Första gången drog de luvor över ansiktet. Och nu sist började det mörkna lite. Det enda min dotter kunde se var att det var två killar med utländskt utseende, att de var mellan 15 och 19 år, och att de bar keps, säger Anita.

Efter inlägget på Facebook har familjen blivit kallade till socialkontoret. Socialförvaltningen ser allvarligt på att Anita valde att lägga ut information och bilder på misshandeln på Facebook.

– De kommer att göra en utredning på vår familj nu, berättar Anita.

– Socialsekreteraren sa att Frida själv utsatte sig för en risk som valde att gå hem samma väg som hon gått hem första gången hon blev misshandlad, fortsätter Anita.

Förklarade de vad de menade med det?

– Nej men man kan ju verkligen undra. Det är den kortaste och enklaste vägen hem, det tar fem minuter. Vi är väldigt noga med att Frida ska vara hemma senast klockan 21 nu när det är sommarlov, och misshandeln skedde ungefär kvart i, säger Anita.

– Jag frågade socialsekreteraren om hon menade att vi skulle sitta och leta upp nya färdvägar. Eller menar de att vår dotter inte ska gå ut överhuvudtaget? Är det hennes fel att det finns ungdomar i stan som överfaller och misshandlar människor?

Anita berättar att det varit flera liknande överfall i Värnamo den senaste tiden.

– För ett tag sen var det en äldre man som blev nerslagen. Och i söndags var det en kille i 20-årsåldern som slogs ner. Båda har gett ungefär samma signalement som Frida, säger hon.

Hur mår Frida idag?

– Hon är så klart jätteorolig och jätterädd, säger Anita.

– Frida är ju som vilken 13-åring som helst. Hon gillar att rida och umgås jättemycket med sin bästis. Sen är det klart att det är lite speciellt detta med tonåringar men vi har satt upp sunda regler och är noga med att hon ska vara hemma i rätt tid, och det finns inte så mycket mer vi kan göra.

Anita hoppas nu att någon ska kunna ge mer information om killarna som misshandlade hennes dotter.

Frida och Anita heter egentligen något annat

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag