Trippelmördare flydde – döms till livstids straffarbete

Brottsplatsen i Uddevalla. Bild: Polisen
  • Måndag 29 okt 2018 2018-10-29
E-post 1028

BEIRUT Efter trippelmordet i Uddevalla 2015 flydde den misstänkte mördaren Martin Saliba till släkt i Libanon. Men rättvisan hann i kapp, och Saliba greps och åtalades i Libanon där han nu dömts till livstids straffarbete.

I mars 2015 sköts tre personer ihjäl i Uddevalla. Bröderna Mark och Martin Saliba greps och ställdes inför rätta i Sverige, där Mark Saliba dömdes till livstids fängelse i både tingsrätt och hovrätt. Martin Saliba friades i tingsrätten men dömdes i hovrätten till livstid.

Innan domen fastställdes flydde Martin Saliba emellertid till Libanon där han gömde sig hos sin mormor.  Där greps han i september 2016 av libanesisk polis på begäran av Interpol. Libanon vägrade dock utlämna Martin Saliba till Sverige då utlämningsavtal mellan länderna saknas.

”Han trodde att han kunde komma undan rättvisan”

Istället valde de libanesiska myndigheterna att ställa Martin Saliba inför rätta i Libanon för trippelmordet. På måndagen dömdes han till döden, vilket omvandlades till livstids straffarbete då Libanon inte verkställer dödsstraff.

–  Han trodde att han kunde komma undan rättvisan. Jag är nöjd med domen idag, sade ena mordoffrets mamma Nora Assad till Göteborgs-Tidningen.

– Det är ett tecken på att den dom som slogs fast i Sverige var rätt. Han blev ju dömd till livstid här också. Sedan, med facit i hand, är det klart att det hade varit trevligare för honom att sitta i fängelse i Sverige än i Libanon. Men han gjorde ju det valet, sade Sten-Rune Timmersjö, chef över polisens rotel för grova brott i Fyrbodal.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag