Trots att C vägrar fälla finansministern: ”Tänker inte medverka till företagarfientlig politik”

Anders W. Jonsson. Foto: Mattias Albinsson
  • Söndag 11 okt 2015 2015-10-11
E-post 146

STOCKHOLM När Nyheter Idag frågade Centerpartiets gruppledare om misstroendevotum mot finansministern var han tydlig om att inte rösta med SD, ändå säger han senare att han inte vill stöda regeringens ekonomiska politik. – Vi tänker inte medverka till att vi får en mer företagarfientlig politik, sade Anders W. Jonsson (C) i partiledardebatten.

Det är märkliga besked från allianspartierna i partiledardebatten om regeringsfrågan. Innan debatten började ställde Nyheter Idag en rak fråga till Centerpartiets gruppledare Anders W. Jonsson om de är beredda att fälla finansminister Magdalena Andersson (S) i en misstroendeomröstning.

– Centerpartiet kommer inte att stödja Sverigedemokraternas misstroendevotum, sade Jonsson till Nyheter Idag.

Det betyder i klartext att han låter Socialdemokraternas ekonomiska politik, med Magdalena Andersson i spetsen, att fortsätta vara det som gäller för småföretagare och lantbrukare.

Åkesson adresserade skadliga skattehöjningar – vill samarbeta mot S

Frågan om ett misstroendevotum mot finansministern är väckt av Sverigedemokraterna och väntas bli aktuell i riksdagen i nästa vecka. Partiledaren Jimmie Åkesson går även längre än att enbart adressera den ekonomiska politiken, han menar att ett nyval är oundvikligt.

– Jag utgår ifrån att vi hamnar där för förr eller senare. Nu diskuterar vi det här som om decemberöverenskommelsen är bruten. Det är den ju på pappret, men i praktiken vet vi ju inte, det återstår ju att se, sade Åkesson.

Sedan förklarade han att den rödgröna regeringens politik, i synnerhet skatterna och ekonomin, är direkt skadlig för Sverige och efterlyste ett samarbete med de borgerliga partierna.

– Det får vi ser här under kvällen om borgerligheten är beredda att löpa linan ut och göra något för att förändra den skadliga politik som regeringen för fram.

– Allt som de borgerliga partierna säger här ikväll blir meningslöst om man inte är beredd att praktiken förändra någonting, vi ser skattehöjningar som är direkt skadliga för det här landet, poängterade Åkesson.

Centerpartiet: ”Tänker inte medverka till företagarfientlig politik”

Inledningsvis markerades ett visst mått av pragmatism från Centerpartiet där det inte var uteslutet med några samtal över de politiska blocken.

– Jag tror det är viktigt att man sätter sig ner och väldigt noga analyserar det som har hänt. Självklart är det så att det behövs blocköverskridande överenskommelser i tunga viktiga frågor, sade Centerpartiets gruppledare i riksdagen Anders W. Jonsson i tevestudion.

Trots att han bara minuter innan sagt till Nyheter Idag att han inte är beredd att fälla finansministern i ett misstroendevotum, lät han radikalt annorlunda när SVT-kamerorna var på i direktsändning.

– Men för Centerpartiets del är det helt klart att vi kommer inte vara något underlag för Stefan Löfvens regering, vi kommer inte att delta i budgetdiskussioner och det är ett väldigt viktigt och klart besked.

– Vi tänker inte medverka till att vi får en mer företagarfientlig politik och inte heller till att vi får en mer landsbygdsfientlig politik.

Nedan hör du hur det lät från Jonsson innan debatten började

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag