Trots forskarnas larm: Mejerier oförstående till kritik om vit makt-kopplingar

Debattartikeln i Aftonbladet blev en snackis och tidigare mötte Hanif Bali kritik när han drack mjölk.
  • Måndag 7 aug 2017 2017-08-07
E-post 785

SVERIGE ”Vi ser inget som helst samband mellan mjölk och det man försöker göra en mediagrej av”, säger mejerijätten Arlas presschef Erik Bratthall om forskarlarmet som varnar att mjölk är en vit makt-symbol . Och Norrmejerier funderar om forskarna verkligen är seriösa.

Tidningen Aftonbladet publicerar en debattartikel av två forskare vid Lunds universitet där debattörerna varnar för att mjölk har kommit att bli en symbol för vit makt. De förklarar att det finns historiska mellan mjölkdrickande och ”föreställningar om vit överlägsenhet”.

”Det betyder inte att det skulle vara rasistiskt att dricka mjölk. Däremot har mjölk och mjölkdrickande historiska kopplingar till rasism och förtryck av rasifierade, där mjölken använts som symbol för idéer om vit överlägsenhet”, skriver forskarna i debattartikeln.

Forskarna konstaterar även att ett glas mjölk alltid är en fråga om ”makt och förtryck”. Debattartikeln har kommit att bli en snackis i sociala medier, inte minst efter att riksdagsledamoten Hanif Bali (M) tidigare mött kritik när han drack mjölk i Almedalen.

Mejerierna ifrågasätter forskarnas varningar

Nyheter Idag har talat med Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig på företaget Norrmejerier. Hon känner till debattartikeln och är frågande till forskarnas argument.

– Jag kan inte kommentera det där. Jag känner mig tveksam till vilka de där är överhuvudtaget, säger hon till Nyheter Idag.

Hon tycker att frågan istället kan hanteras av de som är mer sugna på att debattera. Ej heller tror hon försäljningen av mjölk kommer påverkas negativt.

– Jag tror folk är smartare än så faktiskt.

Tidningen Resumé har talat med presschefen Erik Bratthäll hos mejerijätten Arla. Han har samma inställning till debattartikeln som Norrmejerier och förklarar att han ”ser inget som helst samband mellan mjölk och det man försöker göra en mediagrej av”.

– Jag vågar inte ens spekulera kring hur de har kommit fram till det här, säger Bratthäll.

Nyheter Idag har sökt Bratthäll och han hälsar över SMS att ”vi har ingen anledning att kommentera detta mer”. När Nyheter Idag ringer till Skånemejerier skrattar de i telefonen och hälsar att någon kanske återkommer med en kommentar.

Nyheter Idag har även sökt de bägge Lundaforskarna Tobias Linné och Iselin Gambert utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag