Trots främmande hot – Nu avvecklas ytterligare två fartyg för ubåtsjakt

  • Fredag 17 okt 2014 2014-10-17
E-post

STOCKHOLM Samtidigt som en skarp militär insats pågår i Stockholms skärgård avvecklas två fartyg med just uppgift för ubåtsjakt. – Anledningen till avvecklingen är Försvarsmaktens begränsade ekonomi, skriver försvarsmaktens marinblogg.

Det pågår just nu en skarp militärinsats i området i och kring Kanholmsfjärden där misstänkt aktivitet sker under ytan. Försvarsmakten har tidigare haft en presskonferens och flera medier följer dramatiken i Stockholms skärgård.

Samtidigt spekuleras i sociala medier om vad det kan röra sig om och flera misstankar handlar om att det kan röra sig om en ubåt. Det är i sådant fall inte första gången svenskt territorialvatten kränks av främmande ubåtar. Händelsen på 80-talet i Karlskrona där en rysk ubåt gick på grund är ett av de mer kända exemplen.

Sverige avvecklar förmåga till ubåtsjakt

Så sent som i slutet på augusti bloggade försvarsmakten om att två fartyg med förmåga för ubåtsjakt nu avvecklas. Det är fartygen HMS Modig och HMS Dristig som inte längre ska vara i tjänst. En av deras uppgifter har varit just inomskärs ubåtsjakt, alltså precis den typ av insats som just nu sker i Kanholmsfjärden.

– Anledningen till avvecklingen är Försvarsmaktens begränsade ekonomi, skriver Jimmie Adamsson vid tredje sjöstridsflottiljen på försvarsmaktens marinblogg.

Men det är inte bara fartyg som kan användas för ubåtsjakt som avvecklas. Även helikoptrar, vilka kan vara synnerligen effektiva vid ubåtsjakt, uppges också avvecklas ur Försvarsmakten.

– Flygburen, avvecklad ubåtsjaktförmåga. Torped 45 och Sjunkbomb 51, skriver twittraren ”Onga1” och bifogar två bilder i sin tweet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag