Trudeau anklagar frihetskonvojen för ”hatisk retorik” – föredrar BLM

Trudeau och frihetskonvojen. Foto: Faksimil cpac.ca / Youtube
  • Tisdag 1 feb 2022 2022-02-01
E-post

KANADA I helgen gjorde den så kallade ”frihetskonvojen” med kanadensiska lastbilschaufförer entré i huvudstaden Ottawa för att protestera mot landets vaccinkrav. Premiärministern Justin Trudeau var emellertid inte nöjd med deras närvaro. På en virtuell pressträff under måndagen anklagade han konvojen för ”hatisk retorik”, samtidigt som han gav sitt stöd till BLM-rörelsen.

– Jag har varit med på protester och demonstrationer tidigare, när jag hållit med om målen och stöttat människorna som uttryckt deras oro och problem. Black Lives Matter är ett utmärkt exempel på det, sade Trudeau under den dryga halvtimmen långa pressträffen.

Han fortsatte:

– Men jag har också valt att inte gå i närheten av protester som uttryckt hatisk retorik, våld mot medborgare och en respektlöshet inte bara mot vetenskap utan också mot sjukvårdspersonal på frontlinjen och – uppriktigt sagt – de 90 procent av lastbilschaufförer som gjort det rätta för att hålla kanadensare säkra och sätta mat på våra bord.

De varma känslorna mellan BLM och Justin Trudeau har emellertid inte alltid varit ömsesidiga. Under en protest i februari 2017 kallade Yusra Khogali, medgrundare till BLM-kapitlet i Toronto, Trudeau för en ”vit makt-terrorist”.

Anklagas för högerextremism

Under pressträffen anklagade den kanadensiske premiärministern vissa av demonstranterna för att använda sig av nazistsymboler och ”rasistiska flaggor” samt för att vandalisera delar av huvudstaden.

– Under de senaste dagarna var kanadensare chockade och uppriktigt sagt äcklade av beteendet hos vissa som protesterade i den här nationens huvudstad.

Läs även: Kanadensiska lastbilschaufförer protesterar mot Trudeau i ”frihetskonvoj”

Enligt Fox News, som hänvisar till lokala medier och filmer från Ottawa, har demonstrationerna överlag varit fredliga. Det finns dock uppgifter om att en del demonstranter ska ha urinerat på krigsstatyer, vilket utreds av kanadensisk polis.

Därtill satte demonstranter skyltar och flaggor på statyn av den ikoniske kanadensiske löparen Terry Fox, som med ett amputerat ben sprang från öst till väst i Kanada för att samla in pengar till cancerforskning.

På Twitter cirkulerar även ett antal bilder av personer som håller i en nazistflagga under demonstrationen. Hur många sådana symboler som totalt sett ska ha funnits på demonstrationen är oklart.

Kritiseras efter att ha lämnat huvudstaden

Det var på fredagskvällen som uppemot 50 000 lastbilschaufförer anlände till Ottawa, rapporterar Daily Mail. I helgen slöt tusentals personer upp till demonstrationen och samlades utanför landets parlament i Ottawa för att protestera mot landets vaccinkrav.

Trudeau var emellertid inte där för att motta demonstranterna. Enligt CBC hade premiärministern redan då lämnat huvudstaden och befann sig av säkerhetsskäl på en hemlig plats i ”huvudstadsegionen”.

Trudeau har därefter uppgett att han testat positivt för covid-19 och därför befinner sig i isolering. Han ska enligt egen utsago vara symtomfri.

Efter att det uppdagats att premiärministern lämnat huvudstaden gick kritiker ut och sågade honom för beslutet.

Den konservativa parlamentsledamoten Candice Bergen anklagar Trudeaus parti och media för att brunsmeta demonstranterna på grund av aktionerna av ett fåtal, som hon samtidigt fördömer.

Även den konservative oppositionsledaren Erin O’Toole, som mötte upp lastbilschaufförerna när de anlände till Ottawa, anklagar premiärministern för att blåsa upp vissa händelser för att vinna politiska poänger.

– Trots rädslopropagandan från premiärministern och andra såg vi bara en handfull oacceptabla incidenter under helgen, sade han under måndagen enligt Global News.

Till skillnad från Trudeau har både Elon Musk och USA:s tidigare president Donald Trump uttryckt sitt stöd för frihetskonvojen. I en kommentar på Twitter gör Elon Musk narr av Trudeaus tidigare uttalande om att demonstranterna skulle utgöra en ”marginell minoritet”.

Via GoFundMe har organisatörerna för demonstrationen samlat ihop nära 10 miljoner kanadensiska dollar, vilket motsvarar drygt 70 miljoner svenska kronor. Enligt organisatörerna kommer pengarna bland annat att användas för att sponsra lastbilschaufförernas bränsleutgifter.

Läs även: Mathiasson: Leve den kanadensiska frihetskonvojen

Läs även: Demonstranter kastade grus på Trudeau – protesterar mot vaccinkrav

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag