Kanadensiska lastbilschaufförer protesterar mot Trudeau i ”frihetskonvoj”

Bild: Faksimil Youtube
  • Fredag 28 jan 2022 2022-01-28
E-post 576

KANADA En minoritet högerextrema rasister eller frustrerade arbetare som fått nog? Åsikterna går isär om den så kallade ”frihetskonvoj” i Kanada som är på väg till Ottawa för att protestera mot landets vaccinkrav. Konvojen har fått stöd av bland andra Elon Musk, och har samlat in över 6 miljoner dollar. 

En konvoj med lastbilar och andra fordon är på väg till Kanadas huvudstad i protest mot landets vaccinkrav. ”Frihetskonvojen” beräknas vara framme i Ottawa på lördag, och polisen i Ottawa varnar för störningar i trafiken och uppmanar människor att hålla sig hemma.

Läs även: Demonstranter kastade grus på Trudeau – protesterar mot vaccinkrav

På en pressträff på onsdagen kallade Kanadas premiärminister Justin Trudeau konvojen för en ”marginell minoritet” som har ”oacceptabla åsikter” och inte representerar Kanadensare.

– Den lilla marginella minoritet av människor som är på väg till Ottawa, som har oacceptabla åsikter som de uttrycker, representerar inte Kanadensarnas åsikter, sade Trudeau enligt Global News.

– Kanadensare som varit där för varandra, som vet att man ska följa vetenskapen och kliva fram för att skydda varandra är det bästa sättet att fortsätta försäkra våra friheter, våra rättigheter, våra värderingar som ett land, fortsatte han.

Kanadensiska anti-hat-nätverket skriver i ett inlägg på Twitter att konjoven är en ”högerextremt projekt” och att organisatörerna för vad man kallar ”FluTrucksKlan” är antisemiter, islamofober och rasister som uppmanar till våld.

Tom Orr, som har en vägrestaurang i Arnprior där delar av konvojen väntas stanna innan de kör vidare till Ottawa, säger till Ottawa Citizen att det inte stämmer.

– Nittiosju procent av dem är bara hårt arbetande killar som är frustrerade, jag stödjer dem i deras tro. Jag vill bara vara säker på att alla är skyddade, och det är det bästa jag kan göra för folk, säger han.

Det är oklart hur många fordon som deltar i konvojen. I sociala medier uppges att 50 000 fordon ska delta i kovojen, andra menar att antalet är betydligt färre.

– Det är 500 lastbilar som korsat gränsen till Ontario från väst. Jag tror inte alla kommer att komma fram, säger Tom Orr till Ottawa Citizen.

Orr menar emellertid att även ett betydligt mindre antal kommer ställa till med kaos i Ottawa.

– Om du sätter 1 000 lastbilar i Ottawas centrum kommer det bli totalkaos. 1 000 lastbilar tar upp mycket plats.

För att finansiera konvojen har över 6 miljoner dollar samlats in, och konvojen får stöd av bland annat Elon Musk på sociala medier.

På filmer som sprids på sociala medier ser man hur konvojen får stöd av invånare i de städer den passerar.

Läs även: Justin Trudeau i blåsväder efter att ha sminkat sig brun

Läs även: Avgångskrav mot Trudeau efter korruptionsskandal

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag