”Trumpångeststörning” nytt hot mot psykisk hälsa i USA

Trump får amerikanska liberaler att må dåligt
  • Tisdag 31 jul 2018 2018-07-31
E-post 255

Psykologer i USA har upptäckt ett nytt ångestsyndrom, ”Trump anxiety disorder”. Syndromet drabbar främst amerikanska liberaler, men även presidentens supportrar har ångestupplevelser som kan kopplas till presidenten.

Enligt CBC News har psykologer över hela USA sedan valet 2016 tagit emot allt fler patienter med ångestsymptom som kan kopplas till den okonventionella presidentens uttalanden och handlingar. Hårdast drabbade är Trumps liberala motståndare, som kan känna ångest över presidentens politiska beslut och uttalanden, men också fruktan för att världen ska gå under.

Psykologen Elisabeth LaMotte uppger att många patienter uppvisar samma slags symptom som annars brukar drabba patienter som uppfostrats av föräldrar med narcissistisk personlighetsstörning. Enligt LaMotte kan det bero på att de undermedvetet betraktar den amerikanska presidenten som en slags förälder.

Men även Trumpsupportrar drabbas av ångestsymptom som kan härledas till presidenten, då de upplever social isolering och konflikt med vänner och familjemedlemmar på grund av sitt stöd till presidenten. I minst ett fall har en patients stöd till presidenten slutat med skilsmässa.

Konsumtion av nyhetsmedier försvårar syndromet

I en uppsats publicerad 2017 beskriver den kliniska psykologen Jennifer Pannig of Evanston III syndromet som känslor av hjälplöshet och kontrollförlust, med symptom som att tillbringa för mycket tid på sociala media. Syndromet skiljer sig enligt författaren från allmän ångeststörning på att symptomen direkt kan kopplas till den amerikanska presidenten. Panning menar att mediernas intensiva bevakning av presidenten riskerar att förvärra symptomen hos de drabbade.

Även om Trump Anxiety Disorder ännu inte räknas som en officiell diagnos, har The American Psychological Association noterat en ökning av politiskt kopplad stress sedan presidentvalet, från 52 till 57%, vilket innebär att stressnivåerna är de högsta på tio år. Enligt en onlineundersökning från februari 2017 känner hela två tredjedelar av respondenterna förhöjda stressnivåer på grund av Trump. Undersökningen visar också att det finns en stark korrelation mellan stressnivåer och nyhetskonsumtion.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag