Trump anklagas för att mobba handikappad journalist

Donald Trump anklagas för att mobba journalisten Serge Kovaleski. Foto: Youtube
  • Fredag 27 Nov 2015 2015-11-27
E-post 3

USA Den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump anklagas för att under ett tal ha mobbat en handikappad journalist genom att själv låtsas vara handikappad. Men den 69-årige presidentkandidaten nekar till att ha försökt göra sig lustig på grund av någons handikapp och kallar anklagelsen ”oärlig”.

Det var under ett kampanjtal i onsdags kväll som Donald Trump tog upp den Pulitzer-belönade journalisten Serge Kovaleski. Bakgrunden var ett uttalande som Trump gjort om att ”tusentals araber” firade i New Jersey efter terrordåden den 11 september 2001.

Trump hade bland annat använt sig av en av Kovaleskis artiklar från 18 september 2001 som grund för sitt uttalande där uppgifter om firande i New Jersey nämns i förbifarten. Men Kovaleski nekar till att artikeln på något sätt kan användas som belägg för att ”tusentals araber” firade terrordåden.

Det var alltså det som gjorde att Trump i onsdags kväll gick till attack mot Kovaleski.

– Nu säger den här stackars killen, ni måste se honom; ”Jag vet inte vad jag sa, jag minns inte”. Han säger att han inte minns, sade Trump hånfullt samtidigt som han gestikulerade på ett sätt som gjort att vissa tolkat det som att han försökte härma någon med en utvecklingsstörning.

Kovaleski lider av det medfödda syndromet artrogryposis, vilket gör att hans ena arm inte utvecklats som den ska. Det är inte en sjukdom som gör att man viftar med armarna på det sätt Trump gjorde, men många har ändå tolkat det som att det var journalistens handikapp som denne var ute efter att håna.

Trump: ”Oärligt”

Donald trump slår dock ifrån sig och hävdar att han inte kände till att den journalist han kritiserade har ett handikapp och att hans gestikulerande inte hade någonting med det att göra.

”Jag har ingen aning om vem den här reportern, Serge Kovalski är, hur han ser ut eller hur pass intelligent han är. Jag har ingen aning om han är en J.J. Watt eller Muhammad Ali i toppform eller om han är någon mindre atletisk eller mindre fysiskt talangfull. Jag vet ingenting mer om honom än att jag har stor respekt för hur han skrev sin artikel den 18 september 2001, och i synnerhet stycket som handlade om muslimer och parkeringsfester som ägde rum i New Jersey”, skriver han i ett uttalande som bland annat Daily Mail citerar.

Trump fortsätter uttalandet med att kalla New York Times, som Kovaleski arbetar på, för ”oärlig” och att tidningen borde fokusera mer på sin egen överlevnad än att smutskasta honom.

Serge Kovaleski påstår däremot, tvärtom, att han och Donald Trump känner varandra mycket väl och att Trump känner till hans handikapp. Under 1980-talet gjorde Kovaleski flera intervjuer med Trump, säger han enligt AP. Han säger sig till och med ha intervjuat Trump på Trumps kontor.

Försöker Trump göra sig lustig över Kovaleskis handikapp eller journalister i allmänhet? Avgör själv:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag