Trump inrättar ”krigsrum”: Förbereder för krig mot media och ”den djupa staten”

Donald Trump och Steve Bannon
  • Söndag 28 maj 2017 2017-05-28
E-post 246

WASHINGTON Den amerikanska presidenten Donald Trump förbereder sig för krig och planerar att inrätta ett ”krigsrum” i vita huset bestående av toppadvokater och mediaexperter. Under ledning av tidningen Breitbarts förre chefredaktör Steve Bannon ska en motoffensiv inledas mot media, FBIs utredare och anonyma läckor inom byråkratin. 

Vita husets chefstrategiker Steve Bannon blir ”senior partner” i en intern juristbyrå, bestående av hårtslående toppadvokater som skall utgöra navet i Donald Trumps motoffensiv mot anklagelserna om rysk inblandning i presidentvalet förra året, skriver den amerikanska nyhetskanalen Fox News

Uppdraget består av att besvara, tillbakavisa och motbevisa anklagelserna om ryskt inflytande i valet 2016. Anklagelser som just nu utreds av tidigare FBI-direktören Robert Mueller.

Tjänstemän i Vita huset förbereder sig på ett flera år långt krig mot utredare och byråkrati. Något som kallas ett nytt normalläge för en president ”under belägring”. Det skriver den amerikanska nättidningen Axios som citerar källor nära presidenten. Vita huset välkomnar kriget, vilket kommer att vara så länge Trump är president, säger en Trump-allierad med insyn i förberedelserna.

– Vi gör våra gatukämpar redo att strida.

En annan källa i Vita huset berättar att Trump är frustrerad av vildsintheten i attackerna mot honom och har därför krävt en mer offentlig offensiv respons. Trumps medarbetare inser att de, förutom utredningar om Ryssland, kommer att vara ett fortsatt mål för ”läckor inom byråkratin”. Källan refererar till denna fiende som ”namnlösa”,”ansiktslösa”,”deep state figurer” som har vredgats och nu slår tillbaka med hjälp av media.

Än så länge har inga namn på medlemmar i Trumps krigsrum bekräftats, förutom Bannon och Trumps egen advokat Marc Kasowitz. Andra som sägs vara aktuella inkluderar en ”självutnämnd 60-tals hippie med nära band till demokraterna, en trogen konservativ som länge känt Mueller och förre FBI chefen James Comey samt två stjärnadvokater från bolagsvärlden”.

Steve Bannon anses av många vara en mycket god strateg och en mästare på mediahantering. På tidningen Breitbart, där han tidigare var chef, förde han ett ständigt pågående krig mot mainstream-media. Bannon har tidigare pekat ut mainstream-media som en av två insitutioner som utgör huvudfiender till Donald Trump. Den andre institutionen är ”den djupa staten” , anonyma källor inom statsapparaten som förväntas fortsätta läcka information om Trump i syfte att undergräva honom.

Röster som är kritiska till idén har också hörts inifrån Vita huset. En källa säger att det är en dålig idé att sätta ett gäng stjärnadvokater, som alla är vana att vara chefer, i samma rum.

– Det kan aldrig sluta väl, säger den källan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag