Trump stämplar radikal vänster som fascister: ”Själva definitionen av totalitarism”

Foto: Gage Skidmore CC BY-SA 2.0
  • Söndag 5 jul 2020 2020-07-05
E-post 1764

USA Den radikala vänsterns försök att hänga ut meningsmotståndare och få dem sparkade och bojkottade är totalitärt och djupt oamerikanskt. Det sade USA:s president Donald Trump när han talade vid Mount Rushmore i South Dakota när helgens 4 juli-firande inleddes. Trump stämplade också den radikala vänstern som fascister.  – Det här var ett av Trumps bästa tal, säger USA-experten Ronie Berggren.

Trump höll talet vid foten av Mount Rushmore-monumentet, där de fyra presidenterna George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln och Theodor Roosevelt huggits fram ur bergväggen.

–Detta monument kommer aldrig att bli skändat. Dessa hjältar kommer aldrig att förtalas, deras arv kommer aldrig, aldrig att förstöras, deras prestationer kommer aldrig att glömmas, och Mount Rushmore kommer att stå evigt som en evig hyllning till våra förfäder och till våra frihet, lovade Trump i inledningen av talet.

Under den senaste månaden har ett stort antal statyer och monument med historiska personer skändats och förstörts. Donald Trump menade att det just nu pågår en medveten kampanj för att förstöra det amerikanska.

– Vår nation bevittnar just nu en skoningslös kampanj för att utplåna vår historia, förtala våra hjältar, radera våra värderingar och indoktrinera våra barn.

Donald Trump tog upp begreppet ”Cancel Culture” som han menar är ett sätt för den radikala vänstern att försöka tysta sina motståndare.

– Att driva människor från sina jobb, skamma oliktänkande och kräva total underkastelse från alla som inte håller med. Det är själva definitionen av totalitarism. Den är helt främmande för vår kultur och våra värderingar, och den har absolut ingen plats i USA, sade Trump.

I sitt tal använde Trump ett nytt begrepp – vänsterfascister (”Far Left Fascists”).

– I våra skolor, våra nyhetslokaler, även i våra företags styrelserum, finns det en ny vänsterfascism som kräver total underkastelse. Om du inte talar deras språk, utför deras ritualer, reciterar deras mantran eller följer deras dess bud, kommer du att bli censurerad, förvisad, svartlistad, förföljd och bestraffad, sade Trump.

– Vi kommer inte att låta oss skrämmas av dåliga och onda människor. Det kommer inte att ske, lovade Trump som kunde berätta att den misstänkte ledaren för skadegörelsen av en staty i Washington DC gripits. Trump har nyligen utfärdat en exekutiv bestämmelse som gör att förstörelser av federala statyer ger minst tio års fängelse.

Trump meddelade också att han kommer att låta uppföra en nationalpark med statyer på amerikanska hjältar. Bland de som kommer att få plats märks Martin Luther King, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, Harriet Tubman (frihetskämpe) och Susan B. Anthony (kvinnorättsaktivist).

 

Nyheter Idags USA-expert Ronie Berggren säger att det var ett mycket medvetet val av Trump att hålla talet vid Mount Rushmore.

– Det är 4 juli-firandet. USA:s nationaldag, dagen som firas för att USA offentliggjorde sin historiskt unika självständighetsklaration 1776. Genom att tala vid Mount Rushmore där fyra presidenter är utmejslade ur berget varav två av dessa presidenter, George Washington och Thomas Jefferson var amerikanska författningsfäder, så ville Trump påminna om vad de statyer som nu skändas av vänsterfascistiska aktivister faktiskt står för. De står för USA:s historiska arv och unika idéer kretsande kring frihet och oändliga möjligheter. De historiska idéer som gjorde och fortfarande gör den amerikanska republiken unik.

Hur skulle du sammanfatta talet?

– Donald Trump pratade om USA, förklarade att USA:s historia har kapats av vänsteraktivister som stöper om bilden av USA så att nationens hjältar framstår som skurkar. Detta är sedan vad barn och ungdomar indoktrineras i, i USA:s skolor. Det måste korrigeras förklarade Trump och i slutet av talet radade han en rad amerikanska bedrifter, månlandningen, segern i världskrigen och så vidare, och förklarade att han fattat beslutet att bygga den här nya nationalparken med amerikanska hjältar.

Trump ägnade en del av talet åt att tala om ”cancel culture” och benämnde de här strömningarna som vänsterfascism, att det är något som går emot vad USA står för. Har Trump varit så här detaljerad i sin kritik av identitetsvänstern tidigare?

– Trump har alltid vågat kritisera dem han anser kritiserar USA:s ideologiska fundament. Han har aldrig varit rädd för att kritisera identitetspolitik, socialism, Ilhan Omar eller Alexandria Ocasio-Cortez. Men här var han väldigt specifik så svaret är nej, jag kan inte dra mig till minnes att han varit så här konkret i sin kritik av identitetsvänstern tidigare.

Kom det några nyheter?

– Nyheten var det nya nationalmonumentet. I en tid när statyer rivs ner vill Trump bygga nya. Det var oerhört upplyftande.

Hur stor kommer frågan om identitet, kultur och nation att vara i höstens val?

– Stor. Republikanerna kommer att dra en linje mot demokraterna och framställa sig själva som partiet som tror på USA:s historiska idéer, de stora penseldragen, medan demokraterna kommer att fortsätta vara identitetspartiet, som visserligen aldrig skulle säga att de avskyr USA:s författningstexter, men som likväl inte kan citera dem korrekt, och som i alla avseenden hellre pratar om minoritetsidentitet, än den stora amerikanska paraplyidentiteten som alla amerikaner kan och borde identifiera sig primärt med, oavsett ras, kön eller bakgrund.

Var skulle du rangordna detta tal av Trump och varför?

– Det här var ett av Trumps bästa tal. Han visade vad det är som gör honom så bra. Hans förmåga att inte trassla till det och inte trassla in sig själv i metadebatter genom sin förmåga att i alla situationer sätta fingret på det unika amerikanska, något han klarar av att göra i även i komplicerade situationer när nästan alla andra tappar fokus. Det här talet var ett strålande exempel på den förmågan.

Läs hela Trumps tal här.

Lyssna även på Ronie Berggrens och Pelle Zackrissons samtal om talet i Ronies podd Amerikanska Nyhetsanalyser:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag