Trump står på sig om att stoppa muslimsk invandring – ”Vi befinner oss i krig”

Donald Trump. Foto: Peter Stevens
  • Tisdag 8 dec 2015 2015-12-08
E-post 367

USA Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump står på sig om att han vill stoppa invandringen av muslimer till USA, trots stark intern kritik mot honom i det republikanska partiet. – Vi befinner oss i krig, säger han.

Efter terrordådet i Paris förra månaden samt ett terrordåd i Los Angeles-förorten San Bernardino förra veckan gick Trump igår ut med ett krav om att stoppa alla muslimer från att resa in i landet. Förbudet vill Trump ska gälla för såväl invandrare som turister.

– Vi befinner oss i krig, säger han, syftandes på att de båda terrordåden utfördes av islamister, rapporterar AP.

– Vi har en president som inte vågar säga det, fortsätter han.

14 människor omkom i terrordådet i Kalifornien förra veckan då Syed Farook och hans fru Tashfeen Malik, båda muslimer med pakistansk invandrarbakgrund, massakrerade festdeltagare i San Bernardino.

”Jag bryr mig inte”

Efter sitt utspel har Trump fått en hel del kritik och även blivit påhoppad av media. I tidningen The Philadelphia Daily News utmålas Trump som en ny nazistledare med en bild på honom där han framställs som att han gör en nazisthälsning. Till bilden har man satt rubriken ”The new furor”, en ordlek som anspelar på likheten mellan det tyska ordet ”führer” och det engelska ordet ”furor”.

Kritiken mot honom växer även inom det egna partiet, men partikollegornas invändningar tycks inte bita på den presidentaspirerande mångmiljardären.

– Jag bryr mig inte om dem, säger han och fortsätter:

– Jag gör det som är rätt.

Syriska asylsökande till USA

Den republikanske presidentkandidatens åsikter till trots tar USA emot fler och fler asylsökande migranter från det krigshärjade Syrien. Texas pekas ut som den delstat som tagit emot allra flest, men uppges samtidigt vara den som motsätter sig invandringen mest av alla, skriver AP.

250 syriska familjer på fem år till en delstat med 27 miljoner invånare gör att Texas hotar avbryta samarbetet med de federala myndigheter som hanterar migrationen. Motståndet har dessutom ökat efter den senaste tidens islamistiska terrordåd av rädsla för att de som kommer inte är flyktingar utan migranter med onda avsikter.

Foto: Faksimil

Foto: Faksimil

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag