Trump visar att det går – Låt oss skända värdegrunden

Foto: Wikimedia Commons
  • Torsdag 10 nov 2016 2016-11-10
E-post 2389

LEDARE Trots ett kompakt motstånd från medier, kändisar och övrigt etablissemang lyckades Donald Trump vinna presidentvalet i USA. Nu vet hela världen att det inte fungerar att bemöta meningsmotståndare med invektiv som rasist eller nazist. Klasspolitiken gav socialliberalerna en käftsmäll och nu är det hög tid att vi i Sverige skissar på hur vi vill att framtiden ska se ut.

De har satsat allt på att håna och spotta på arbetarklassen. Markera avstånd med de goda, fina och lite bättre värderingarna som skyddsmur. På andra sidan står du som inte har råd att vara ”liberal”. Som återigen får höra att alla är lika mycket värda, ord från samma människor som vill stänga ute en fjärdedel av befolkningen från de fina salongerna.

Vi har en nobelfest där blodbesudlade diktatorer är välkomna, men inte en folkvald politiker. Vi har istället en alternativ nobelfest, men inte heller den tolereras i de fina salongerna. Till varje pris ska allt som kan tänkas representera dig, utestängas.

De tar dina pengar i skatt, men du får inte det du behöver tillbaka. Bostäderna går till människor som tagit sig hit från andra länder, tryggheten går till dom som har råd att betala för den. Kvar står du med en pamflett på glättat papper om värdegrund och rättvisemärkt genusdagis. Det var inte det här du frågade efter.

Men du är inte ensam. Vi är många i Sverige och än fler i andra länder. Även på andra sidan Atlanten.

Nu sitter det före detta etablissemanget där med tvättade halsar. Donald Trump vann i USA och hemma i Europa var det inte längesedan vi kunde glädjas åt Brexit. Samtidigt, enligt samtliga etablerade medier och bedömare, är Trump den nya Hitler, om inte ännu värre. Hitler var iallafall vegetarian har jag hört. Lika illa var det även med Brexit, att lämna Europa var samma sak som öppen fascism. Det är så det låter från medier och makthavare som har allt att förlora när folket röstar ”fel”.

De skulle kunna hantera det annorlunda. De skulle kunna låta nya röster få plats i SVT. De skulle kunna samtala med det där nya partiet som väljarna röstat på. De skulle kunna förstå signalen och justera prioriteringarna i samhället. De skulle kunna låta utbildade nationalekonomer få företräde framför politiskt färgade tyckare. Men för det krävs ödmjukhet och det är något de saknar.

Och nu är det ändå för sent för dom att tänka i andra banor. Nu vet hela världen, en gång för alla, att man kan skita fullständigt fan i vad de stora etablerade medierna väljer att kalla dig. Man kan skita i de förnedrande epiteten som de ”liberala” politikerna kastar efter dig. Man kan skita i kändisarnas känslostormar, regisserade och påhejade av bortskämda tyckare.

Det här handlar inte om vänster eller höger. Det handlar inte om låg eller hög skatt. Det handlar i grunden inte heller om infödd eller utrikes född. Det handlar om klass, det handlar om punkaren Donald Trump som kraschar partyt en gång för alla. Det handlar om brunråttor mot damer på Östermalm. Det handlar om att skända värdegrunden, att pissa på deras religion.

Nu vet de att de är hotade på allvar. De kommer krypa, de kommer försöka släppa in oss i värmen. ”Vi kan inte ha ett så här hatiskt politiskt klimat. Det tjänar ingen på”, säger Löfven nu några veckor efter att han kallat Sverigedemokraterna för nazister. De är rädda nu.

Ge dom inte ett lillfinger. Spotta dom i ansiktet så som de spottat på dig.

Vi fortsätter snickra på vårt eget etablissemang, väsensskilt från deras samhällsbygge. En ordning där likabehandling inte är ett tomt ord, istället en metod och ett verktyg. En ordning där nazisten, vänsterextremisten, och muslimen har samma rätt att ta plats som alla andra. Och samma skyldigheter. Det är hur vi behandlar de grupper som vi för stunden inte tycker om som är lackmustestet.

Låt dagens makthavare i parlamenten och medier skrika och gapa tills de blir trötta. Sträva istället efter att blåsa liv i allt det som spätts ut. Låt begrepp som jämlikhet vara ett argument för att släppa in människor istället för att stänga ute. De fina socialliberalerna kommer hata det, men de kommer vänja sig. Det kommer de alla att göra.

Vi vinner, som vanligt, genom att vara bättre.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag