Trumpeffekten: Nu nekas Ehsan Fadakar inresa till USA

Här skriver Trump under ordern som hindrar Fadakar från att besöka New York. Foto: Faksimil Youtube / Twitter
  • Söndag 29 jan 2017 2017-01-29
E-post 519

USA Donald Trump har infört ett 90-dagars stopp för all invandring från sju muslimska länder, inklusive Iran. En av de som drabbas är Aftonbladet-profilen Ehsan Fadakar som har både svenskt och iranskt medborgarskap. ”På grund av det måste jag ställa in resa till New York på onsdag. USA går utför”, skriver han på Twitter.

Med en exekutiv order stoppar USAs president Donald Trump all muslimsk invandring i 90 dagar från sex olika muslimska länder, Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan och Jemen. Även invandring från ett sjunde land, Syrien, stoppas på obestämd tid. För flyktinginvandring gäller stoppet i 120 dagar. Under tiden är tanken att bygga upp ett system för omfattande granskning av vilka personer som USA i framtiden släpper in i landet.

– Vi kommer införa nya kontroll­åtgärder för att hålla radikala islamistiska terrorister borta från USA. Vi vill inte ha dem här! förklarar Trump vid en pressträff.

En av de som nu drabbas av de nya tuffa politiken är Aftonbladet-profilen Ehsan Fadakar. Han berättar på Twitter att han planerat resa till New York, men att han nu tvingas ställa in dessa planer. Anledningen är att han har iranskt medborgarskap eftersom han är född i Iran, något han inte kan säga upp även om han själv vill.

Även politiker som moderaten Hanif Bali, som även han är född i Iran, drabbas av de nya tuffa reglerna. Han var själv på plats i USA när Donald Trump svors in till president, men kan nu inte återvända förrän det nya kontrollsystemet är på plats.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag