Tuffa besparingar på förskolor när kostnader för flyktingbarn ökar

En förskola i Majorna, Göteborg. Foto: Google maps
  • Onsdag 13 maj 2015 2015-05-13
E-post 1637

GÖTEBORG Ökade kostnader för omhändertagande av ensamkommande flyktingbarn, men även för försörjningsstöd, riskerar att slå mot förskolor i stadsdelen Majorna-Linné när stadsdelsnämnden ska besluta om besparingar. – Vi får en ersättning, men den räcker inte för alla typer av boenden som vi måste anlita, säger Bosse Parbring (Mp) till Nyheter Idag.

Det är Sveriges Radio som rapporterar att ett antal förskolor i Göteborg antingen måste flyttas eller läggas ned när stadsdelen Majorna-Linné ska spara pengar. Det är 14 miljoner kronor som budgeten beräknas gå back och anledningarna beror på ökade kostnader för försörjningsstöd men även dyra boendekostnader för ensamkommande flyktingbarn.

– Mitt uppdrag är att ha budgeten i balans vid årsskiftet, säger stadsdelsdirektören Thomas Segenstedt till Sveriges Radio.

I förslaget om besparingar ingår även att minska antalet skolpsykologer, administrativ personal samt minska resurser för specialpedagoger rapporterar Sveriges Radio.

Nyheter Idag har talat med Bosse Parbring (Mp), ordförande i stadsdelsnämnden Majorna-Linné, och han förklarar att boendekostnaderna för ensamkommande flyktingbarn är högre än den ersättning kommunen får från staten.

– Vi får en ersättning, men den räcker inte för alla typer av boenden som vi måste anlita.

Tvingas använda dyra lösningar för flyktingbarn

Parbring berättar att det är svårt att hitta boende för flyktingbarnen och att lösningen då blir att anlita så kallade HVB-hem, alltså hem för vård eller boende. Dessa hem kan drivas såväl i privat som offentlig regi. De hemmen kostar mer pengar än vad som ersätts från staten och därför måste kommunen skjuta till medel – pengar som får sparas in på annat.

– Det kan skilja minst tusen kronor per barn och dygn, men det kan i vissa fall skilja ännu mer.

I slutet av maj är nästa möte i stadsdelsnämnden och då väntas beslut om besparingarna att klubbas igenom. Nyligen rapporterade GT/Expressen att Mölndal anlitar nästan uteslutande privata bolag för att lösa boenden för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar. De bolagen kan ta ut så mycket som 46 500 kronor i månaden i hyra för en etta, avslöjade tidningen.

– Vi göder stora privata företag, vi har inga andra alternativ, förklarade då Birgitta Korpe, verksamhetschef för ensamkommande barn i Mölndal för Expressen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag