Tullverket behöver 543 miljoner kronor till 2020 för att klara gränsbevakningen – Får 375 miljoner av regeringen

Foto: Flickr
  • Tisdag 12 sep 2017 2017-09-12
E-post 46

SVERIGE Tullverket står inför massiva utmaningar med att stoppa organiserad brottslighet, terrorhot och smuggling. Enligt myndigheten kommer det krävas 543 miljoner kronor extra fram till 2020 för att förhindra uppsägningar. Regeringen svarar med ett budgettillskot på 375 miljoner kronor fram till 2020.

Regeringen ger Tullverket utökat stöd för sitt arbete med att minska införseln av vapen och narkotika in i Sverige, det uppger SVT.

I årets budget får Tullverket 115 miljoner kronor extra. Fram till 2020 ska Tullverket få 375 miljoner kronor extra för att hantera myndighetens utmaningar.

– Vi vill stärka och säkra våra gränser så att polisen bättre kan ha kontroll så att det inte kommer in illegala vapen och droger, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till SVT.

Tullverket står inför utmaningar de kommande åren. I budgetunderlaget för 2017 pekar myndigheten på att smugglingen av vapen, narkotika, tobak och alkohol måste bekämpas samtidigt som myndigheten måste ha beredskap för terrorhot och organiserad brottslighet.

Enligt Tullverket krävs det 543 miljoner kronor extra till 2020 för att inte behöva säga upp över 100 anställda. Regeringen svarar med ett tillskott på 375 miljoner kronor till 2020, från 2021 blir det årliga tillskottet 185 miljoner kronor. Enligt Magdalena Andersson är det extra anslaget, på nästan 10 procent, en kraftig höjning och symboliserar hur viktigt Tullverkets arbete är för regeringen.

Samtidigt höjer regeringen de så kallade transporttilläggen från 20 till 40 procentav punktskatten för varor som alkohol och tobak.

– Vi vill göra det svårare för spritbussarna, det är helt oacceptabelt med det inflödet med illegal införsel av alkohol som vi har i Sverige via de här spritbussarna. Det är alldeles för enkelt för våra ungdomar att få tag på illegal alkohol i dag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag