Tung källa i SD: ”PM Nilsson är flitigast av alla att hålla hemliga möten med oss”

Pm Nilsson (inklippt i bild) anklagas för att flirta med SD. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag samt Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons
  • Tisdag 15 sep 2015 2015-09-15
E-post 100

STOCKHOLM De senaste dagarna har Dagens Industri avslöjat att lobbygrupper inom näringslivet haft återkommande möten med Sverigedemokraterna. Nu kan Nyheter Idag avslöja att Dagens Industri själva, genom PM Nilsson, varit en av de flitigaste att boka in möten med partitoppar. – Det är ju lite ironiskt, säger en källa inom den innersta kretsen i partitoppen till Nyheter Idag.

De senaste dagarna har en rad avslöjanden från Dagens Industri skakat Twitter i grundvalarna. Lobbyister från såväl Svenskt Näringsliv som andra organisationer som företräder näringslivet har påverkat Sverigedemokraternas politik i företagarfrågor. Detta har väckt stark kritik från LO som menar att man inte ska förhandla med ett parti som SD.

Kritiker i sociala medier har även anklagat Dagens Industri för att försöka hjälpa Sverigedemokraterna bli ett framtida regeringsalternativ. Nu kan Nyheter Idag avslöja att de spekulationerna inte nödvändigtvis är helt grundlösa. Framför allt har vänsterdebattörer riktat kritik mot tidningens ledarskribent PM Nilsson som de menar flirtar med SD.

Tung källa bekräftar: ”Flitigast av alla”

En mycket tung källa i den innersta maktsfären inom Sverigedemokraterna bekräftar att Nilsson är en av de mest flitiga personerna att boka in möten med höga partitoppar.

– Jo, jag har följt det där debaclet om Svenskt Näringsliv och vårt parti. Men faktum är ju att PM Nilsson själv varit flitigast av alla att samtala med oss, det är ju lite ironiskt, säger en mycket insatt källa i Sverigedemokraterna till Nyheter Idag.

Uppgiften att PM Nilsson själv flera gånger haft ärenden med partitoppar i Sverigedemokraterna bekräftas även på fler håll. Ytterligare en källa berättar samma sak för Nyheter Idag, men hen vill inte kommentera uppgifterna närmare trots att vi stöter på med flera frågor och lovar anonymitet.

En tredje källa bekräftar bilden, men är osäker när vi stöter på om vad mötena handlat om.

– Han har käkat lunch med några tror jag. Men jag har inga detaljer om det där, säger den tredje källan vi pratat med.

Presschefen Henrik Vinge bekräftar

När Nyheter Idag sent på tisdagskvällen når partiets presschef Henrik Vinge för en kommentar bekräftar han att PM Nilsson vid upprepade tillfällen tagit kontakt med partiet. Vinge menar att det inte är något konstigt med det då Nilsson arbetar som journalist.

– Jag kan bekräfta att jag blivit kontaktad vid ett flertal tillfällen av PM Nilsson. Han har velat träffa flera höga företrädare hos oss, säger Vinge till Nyheter Idag.

Vet du om det bara har handlat om intervjuer?

– Nej, jag minns inte exakt hur förfrågningarna har sett ut, svarar Vinge svävande.

En av de personer som PM Nilsson ska ha träffat även i andra situationer än strikta intervjuer uppges vara Sverigedemokraternas riksdagsledamot Paula Bieler. När Nyheter Idag når Bieler sent på tisdagskvällen är hon mycket vag, men trots flera frågor vill hon inte dementera att hon skulle ha träffat Nilsson i andra ärenden än rent journalistiska.

Har du ätit lunch med PM Nilsson?

– Jag har ätit lunch med många människor, svarar Bieler.

Men nu frågade jag specifikt om PM Nilsson. Har ni ätit lunch och vad pratade ni om?

– Det är mellan mig och dem jag träffar. Det är inget jag kommenterar för dig.

Var det annat än en intervju?

– Intervjuer brukar oftast resultera i någon form av text som publiceras för offentligheten. Jag träffar många människor både inofficiellt och officiellt. Det är många som är intresserade av att följa Sverigedemokraternas utveckling.

Innan vi lägger på luren hänvisar Bieler till en tweet hon har lagt ut tidigare under dagen. I tweeten länkar Bieler till en video hos Axess där Nilsson håller föreläsning och uppmanar publiken att inte bara läsa på om Sverigedemokraterna utan även försöka träffa dem och påverka partiets politik.

Nyheter Idag försöker nå PM Nilsson för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag