Turkiet attackerar kurdiska YPG i Syrien – Försvårar kampen mot IS

Tv. Erdogan. T.h YPJ-soldat
  • Måndag 22 jan 2018 2018-01-22
E-post 61

ROJAVA/NORRA SYRIEN Kriget i Mellanöstern intensifieras när Turkiet bombar kurdiska YPG/YPJ. Nu tvingas kurderna fokusera på både Islamiska Staten och Natolandet Turkiet. 

Ännu en front öppnar sig i kriget i Syrien, Irak och Kurdistan.

Kurdiska och socialistiska YPG/YPJ har utgjort de marktrupper som rensat norra Syrien/västra Kurdistan från den barbariska terrorsekten Islamiska Staten.

Under helgen har Turkiet ägnat sin energi åt att bomba det turkiska regimen klassar som ”terrorister”. Det är dock inte Islamiska Staten man attackerar. Istället har Turkiet valt att bomba byar och städer som styrs och administreras av YPG och dess parti PYD. Bombningarna har lett till att kurderna tvingats lägga än mer energi på att försvara sig från Turkiet, ett angripande Natoland, istället för att bekämpa Islamiska Staten. Turkiets val av att attackera kurderna gynnar således islamisterna i regionen.

YPG har vädjat till Natolandet Turkiet att de  borde fokusera sin energi på att bekämpa IS istället, men IS utgör inte ett lika stort hot mot Turkiet. Det gör däremot kurderna, som istället för islamism vill ha jämställdhet och demokrati i Mellanöstern.

Turkiet betraktar YPG som en del av Kurdistans Arbetarparti, PKK, en organisation som Turkiet och dess allierade terroriststämplat och som man fört ett blodigt inbördeskrig mot – där civila dött på båda sidor.

Sedan YPG befriade landområden från Islamiska Staten, bland annat med hjälp av flygunderstöd från USA, har YPG fortsatt hålla områdena under sin kontroll. Delar av norra Syrien är nämligen också västra Kurdistan, Rojava.

Ryssland och den syriska regimens budskap till kurderna har varit att de ska lämna ”de ockuperade områdena” som YPG befriat från IS och andra islamistiska grupper inom den sk ”Fria Syriska Armén”, FSA.

När YPG vägrat överlämna områdena har Ryssland dragit sig tillbaka, något som kurderna betraktar som att Moskva gett Ankara ”grönt ljus” för att bomba.

Merparten av Kurdistan ligger inom det som i dagsläget är Turkiet. Turkarna är oroliga för att kurdernas makt i Rojava, norra Syrien, ska försvåra möjligheterna att kväsa kurderna i Turkiet.

I bombningarna av byar och städer i det YPG-kontrollerade Afrin har flera civila dödats. YPG har i sin tur besvarat attackerna genom att skjuta raketer mot turkiska städer, även där förekommer rapporter om civila offer.

Turkisk media rapporterar att turkarna, delvis med hjälp av de ”rebeller” man finansierat och tränat, intagit städer och byar på gränsen mellan Syrien och Turkiet, något som YPG dementerar. Det utkämpas fortfarande hårda strider.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag