Turkiet censurerar sociala medier – Twitter, Facebook och Youtube blockeras

Bilden inifrån domstolsbyggnaden. Foto: Faksimil Twitter
  • Måndag 6 apr 2015 2015-04-06
E-post 65

ANKARA Turkiet är ökänt för att trycka på blockeringsknappen varje gång någon gör något staten inte håller med om på Internet. Därför har man under måndagen blockerat Twitter, Facebook och Youtube efter att man på dessa sociala medier kunnat ta del av en bild från gisslandramat i tisdags.

Strax efter lunchtid tisdags stormade två vänsterextremister från gruppen DHKP-C en domstolsbyggnad i Istanbul, i Turkiet. Man tog åklagaren Mehmet Selim Kiraz till fånga och hotade att skjuta honom om han inte pekade ut de fyra poliser som varit inblandade i ett skottdrama med dödlig utgång två år tidigare.

Dramat fick sitt slut efter mörkrets inbrott samma kväll. Operatörer från den turkiska polisens specialenhet, PÖH, stormat byggnaden. Åklagaren fritogs men avled senare på sjukhus till följd av de skador han ådragit sig under skottlossningen som följde efter PÖH-operatörernas inbrytningsförsök.

Under gisslandramat publicerade terroristerna på Twitter en bild på när en av kombattanterna riktar en pistol mot åklagarens huvud. Bilden fick snabb spridning i sociala medier och på måndagsförmiddagen beslutade en turkisk åklagare att landet ska blockera Twitter, Facebook och Youtube.

En blockeringsglad regim

Sammanlagt rör det sig om 166 webbplatser som kommer blockeras till följd av att någon publicerat den kontroversiella bilden på dem, rapporterar Hurriyet Daily News.

Dagen efter Kiraz död bannlystes även 13 mediebolag i landet från att delta vid åklagarens begravning, även det till följd av att man publicerat bilden inifrån domstolsbyggnaden.

Det är inte första gången i år som Turkiet bryter tillgången till sociala medier för sina medborgare. I januari stängde man ned ett antal Facebooksidor efter att staten ansett att dessa kränkte religionen islam. Även en rad nyhetssidor fick se sina klick utebli under samma månad efter att dessa återpublicerat omslaget till det Charlie Hebdo-magasin som släpptes efter Parismassakern.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag