Turkiet rasande när USA beväpnar kurdiska socialister

Foto: Flickr
  • Onsdag 10 maj 2017 2017-05-10
E-post 163

ROJAVA USA beväpnar kurdiska, Folkets försvarsenheter, YPG, inför kommande offensiven mot Islamiska Statens ”huvudstad”. Detta får NATO-allierade Turkiet att gå i taket. – Att beväpna YPG är oacceptabelt, säger Turkiets vice premiärminister Nurettin Canikli

NATO-landet Turkiets president Erdogan är rasande efter att USA fattat beslut om att beväpna den kurd-dominerade milisen Folkets försvarsenheter, YPG/YPJ.

YPG är den beväpnade grenen av det socialistiska Demokratiska Unionspartiet, PYD. PYD anses i sin tur vara kopplade till Kurdistans Arbetarparti, PKK, en organisation som förbjudits och terroristklassats av bland annat Turkiet, USA och EU.

YPG har, trots underlägsna vapen, rensat norra Syrien, västra Kurdistan, på islamister, något som Turkiet aktivt försökt förhindra genom att bland annat utföra bombningar på kurderna.

Turkiet fruktar att kurdisk framgång i norra Syrien, söder om turkiska gränsen, kan stärka den kurdiska självständighetskampen i norra Kurdistan, dvs den del av Kurdistan som i dagsläget ligger innanför Turkiska statens officiella gränser.

YPG förespråkar demokrati, jämställdhet och sekulära värderingar men Turkiet klassar organisationen som en terroristorganisation.

Under de senaste månaderna har kurderna kämpat sig fram till Islamiska Statens ”huvudstad” Raqqa.

LÄS ÄVEN: Kurdiska kvinnor med Kalasjnikov: Terroristernas värsta mardröm närmar sig IS-huvudstaden Raqqa

Inför det kommande slaget beväpnar nu USA den socialistiska kurdmilisen som hittills utkämpat det blodiga kriget mot Islamiska Staten med hjälp kalasjnikovs, jeepar och hemmagjorda stridsvagnar byggda från delarna av traktorer.

– Att beväpna YPG är oacceptabelt. En sådan policy gagnar ingen, säger Turkiets vice premiärminister Nurettin Canikli, uppger Aftonbladet.

– Vi kan inte acceptera närvaron av terroristorganisationer som hotar den turkiska statens framtid. Vi hoppas att den amerikanska regeringen sätter stopp för denna blunder och ändrar sin inställning!

Det officiella svaret från USA har blivit att man är ”medvetna om” Turkiets åsikt.

Trumps policy gällande kriget i Syrien har varit höjt i dunkel. För några veckor sedan genomförde USA bombräder mot en syrisk flygbas.

LÄS ÄVEN: Här går USA till attack mot syrisk flygbas – Ryssland kräver krismöte i FN

Tidigare har Trump sagt att han varit tveksam till att beväpna kurderna eftersom ”ingen riktigt vet vilka de är”. USA har på senare tid trappat upp sin närvaro i Syrien genom att bland annat skicka soldater som ska delta i offensiven mot Raqqa.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag