Turkiet slopar evolutionsteorin

Foto: Nyheter Idag
Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 21 aug 2017 2017-08-21
E-post 52

TURKIET Elever på grund- och gymnasieskolor i Turkiet kommer från och med höstterminen i år inte längre lära sig om evolutionsteorin. Det uppmärksammar NPR.

Den vetenskapliga modell som förklarar arternas uppkomst lades fram av Charles Darwin mot slutet av 1850-talet och vann snabbt stöd bland andra naturvetare. Den är emellertid fortsatt kontroversiell bland inte minst religiösa och politiska fundamentalister.

Kapitlet ”Livets begynnelse och evolutionen” har tagits bort från en av standard­läroböckerna, skrev Reuters tidigare i sommar. Den som vill lära sig om evolutionen måste från och med nu läsa vidare på universitet.

Officiellt stryks kapitlet ur boken och momentet tas bort från läroplanen för att eleverna har svårt att förstå evolutionen.

– Vi är medvetna om att om våra studenter inte har förmågan att förstå premisserna och hypoteserna, eller om de inte har kunskapen att förstå den vetenskapliga kontexten, så kommer de inte förstå vissa kontroversiella ämnen, så vi har strukit dem, säger Alparslan Durmus som är ordförande för Turkiets utbildningsstyrelse.

Kritiker menar emellertid att slopandet av evolutionsteorin från läroplanen handlar om ännu en anpassning av landet till radikal islam. De ser det som ett led i en pågående process där det en gång väldigt sekulära Turkiet steg för steg blir allt mer islamistiskt.

En lobbygrupp som arbetar för att skolan ska förbli sekulär uppmärksammar fler liknande förändringar i läroplanen. Bland annat tonas Mustafa Kemal Atatürks verk ned i skolböckerna, Turkiets nationalikon som under sin tid som president för nästan ett sekel sedan förbjöd islam i det offentliga livet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag