Turkiets president Erdogan: Belgarna stöder PKK — får skylla sig själva när de drabbas av terrorn

Turkiets president Erdogan säger att europeiska myndigheter är "inkapabla" att värja terroristhotet, särskilt som man inte inser PKK:s farlighet. Foto: Youtube/kollage
  • Lördag 26 mar 2016 2016-03-26
E-post 139

GÜDÜL Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar de belgiska myndigheterna för att inte agera tillräckligt kraftigt mot militanta grupper. Han säger också att veckans terrordåd i Bryssel är självförvållat genom flera brister i den belgiska underrättelsetjänsten. I samma tal, som hölls till allmänheten, hävdar han att Europa inte tar terroristhotet på allvar, särskilt eftersom PKK inte ”fördöms” tillräckligt hårt.

Erdogan, som tidigare i veckan uttryckte sitt missnöje med att kurdiska PKK-sympatisörer tilläts hålla protestmöten i Bryssel i anslutning till det EU-toppmöte han bevistade tidigare i månaden, sade att europeiska myndigheter har visat sig ”inkapabla” efter att ha låtit en av attentatsmännen, som ska ha deporterats från Turkiet i juli förra året, försättas på fri fot.

Recep Tayyip Erdogan har vid ett flertal tillfällen likställt kurdiska gerillan PKK, som gör väpnat motstånd mot regeringsstyrkor i landets sydöstra delar, med Islamiska Staten och menar bägge vara terroristorganisationer med skillnaden att Europa inte vet att tillräckligt fördöma och ta avstånd från PKK.

”Belgarna låter medlemmar i separatistiska terrororistgrupper sätta upp tält precis jämte EU-rådet, de tillåter att bilder föreställande terrorister visas offentligt, och att deras flaggor vajar för vinden. (…) Så vad händer? Vad händer bara  två dagar senare?”, frågade Erdogan åhörarna under ett offentligt tal i Sorgun under fredagen, för att sedan påbörja en vidräkning med europeiska myndigheters handlande i olika frågor, och särskilt frisläppandet av Ibrahim El Bakraoui, en av två bröder som utpekats som misstänkt ansvarig för tisdagens terroristattack i Bryssel, efter det att han deporterats från Turkiet.

Terrorism drabbar inte bara en enda stat — Presidentens önskan att EU inser detta

”Sådana inkapabla regeringar … Vi tillfångatog den här killen i Gaziantep, vi deporterade honom, skickade honom tillbaka. Dessa herrar gjorde inte vad som krävdes, utan släppte lös terroristen. (…) Mina bröder, terrorism är inte ett problem för enbart en endaste stat, det är hela världens problem. Det är Guds vilja att de ska förstå detta” sade Turkiets president Erdogan i ett talet i Sorgun i turkiska staden Güdül, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Erdogan uppger att belgiska myndigheter har struntat i varningar om att Bakraoui var en stridande. Men Bakraoui deporterades till Nederländerna, som gett besked om att de vid överlämnandet inte uppfattade att han skulle vara misstänkt eller en fara för allmänheten. Detta då Turkiet inte ska ha hållt sig till det rutinmässiga förfarandet då de utvisade honom. På torsdagen offentliggjorde nederländska myndigheter det meddelande som kom från Turkiets UD, daterat till 14 juli, 2015, som skickades till Nederländerna i samband med deportationen. Där fanns uppgifter om att Bakraoui deporterats och om uppgifter kring flight, men där stod inte orsakerna till varför han deporterades eller om de förmodade kontakterna han haft med terrorister. I tisdagens dåd sprängde Bakraoui sig själv i en självmordsbombning.

Turkiet kritiseras själva för att vara slappa mot IS-krigare

Belgiens inrikes- och justitieminister ställde under torsdagen, med hänvisning till att de var ytterst ansvariga för att Bakraoui inte kunnat spåras tidigare, sina platser till förfogande, men premiärminister Charles  Michel har bett dem stanna på sina poster.

Turkiet har själva fått kritik för att inte göra något åt den bristfälliga bevakningen av de turkiska transportvägar till Irak och Syrien som utländska stridande använder sig av när de ska ansluta sig till Islamiska Staten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag