Turkiets president och ministrar portade i flera Europeiska länder

Foto: Wikimedia commons
  • Måndag 10 jul 2017 2017-07-10
E-post 2

EUROPA President Erdogan och turkiska ministrar hindras från att närvara vid politiska möten, med turkar, i flera Europeiska länder. Österrike som portat Turkiets finansminister uppger att evenemanget som finansministern vill närvara vid är alltför stort för att säkerhet och stabilitet ska garanteras.

Flera turkiska statsmän har stoppats från att närvara vid arrangemang i Österrike, Tyskland och Nederländerna, uppger Sveriges Radio.

Turkiets President Recep Tayyip Erdogan vill uppmärksamma årsdagen för den misslyckade militärkuppen i Turkiet, dagen har gjorts till en nationell helgdag i Turkiet och flera turkar runtom i Europa vill uppmärksamma dagen.

Flera av de planerade evenemangen i Europa skulle besökas av turkiska ministrar men samtliga har blivit nekade från att närvara vid evenemangen, bland annat Turkiets finansminister som är nekad från att närvara vid ett evenemang i Österrike.

Österrike uppger att evenemanget var för stort och att de inte skulle kunna garantera allmän ordning och säkerhet.

Andra ministrar som hindras från att hålla politiska möten i Europa är Turkiets vice premiärminister som inte får närvara vid politiska möten i Nederländerna och även Turkiets President Erdogan förbjöds från att tala till turkar i Tyskland under G20-mötet.

– Människor som inte tillåter en president som valts med 52 procents stöd att hålla ett tal, borde inte tala om frihet, kommenterade Erdogan de europeiska makthavarnas beslut. 

Turkiets President Erdogan har tidigare utfärdat hot mot Europeiska länder på grund av att Nederländerna och Tyskland nekat turkiska valarbetare från att kampanja, för en kontroversiell folkomröstning, i deras respektive länder.

LÄS ÄVEN: Turkiets hot: ”Fortsätter Europa på det här viset går ingen europé i världen säker på gatorna!”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag