Turkiets president: Vi behöver inte EU-medlemskap längre

Erdogan. Foto: Wikimedia Commons
  • Tisdag 3 okt 2017 2017-10-03
E-post 603

TURKIET President Recep Tayyip Erdogan uppgav i ett tal till turkiska parlamentet under söndagen att Turkiet inte längre behöver den Europeiska Unionen. Erdogan anser att europeiska ledare behandlat honom illa för att de inte gått med på hans krav om att utlämna medborgare till Turkiet

Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, uppger att Turkiet inte längre behöver ansluta sig till den Europeiska Unionen. Beskedet kom under ett tal till det turkiska parlamentet under söndagen den 1 oktober. Erdogan kommer däremot inte helt dra Turkiet ur förhandlingarna om ett medlemskap. Det uppger CBC News.

Turkiet har varit i förhandlingar om medlemskap i unionen i över 12 år. Diskussionerna med Bryssel har däremot helt stannat upp nu, utan någon prognos om framgång.

EU är allt mer kritiska till Turkiet efter de stora stora statliga repressionerna som landet påbörjade i efterskalvet av den misslyckades militärkuppen under sommaren 2016. Turkiet har även kritiserats efter det kontroversiella val landet höll vars resultat stärkte presidentmakten.

LÄS ÄVEN: Erdogan stärker sitt grepp om Turkiet efter kraftigt kritiserad omröstning

Erdogan har i sin tur vid ett flertal tillfällen utfärdat hot mot europeiska ledare och länder.

LÄS ÄVEN: Turkiets hot: ”Fortsätter Europa på det här viset går ingen europé i världen säker på gatorna!”

Den turkiska regeringen uppger att de anser att EU inte greppade allvaret kring den misslyckade militärkuppen när de vägrade utlämna medborgare som är misstänkta av den turkiska staten. Turkiet har vid flera tillfällen gripit lärare, advokater, journalister och människorättsaktivister, anklagade för att ha konspirerat med kuppmakare och terrorister.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppgav i en tv-debatt under den tyska valrörelsen att hon anser att alla diskussioner med Turkiet rörande medlemskap i EU bör upphöra omedelbart.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag