Turkiskt lagförslag om legalisering av sex med barn gick igenom

Erdogan. Foto: Wikimedia Commons
  • Lördag 19 Nov 2016 2016-11-19
E-post 12845

TURKIET Det är på väg att bli legalt att ha sex med minderåriga i Turkiet efter att ett lagförslag gått igenom i den första av två omröstningar i parlamentet. Nu väcks en massiv kritikstorm mot landet och inte minst regeringspartiet AKP.

Lagförslaget handlar kortfattat om att den som har sex med minderåriga barn kan komma undan utan att straffas. Om den sexuella aktiviteten sker helt i samförstånd och utan tvång eller hot inblandat, samt om man gifter sig med barnet efteråt, kan man slippa åtal enligt det nya lagförslaget som nu alltså är på väg att bli verklighet.

Förslaget drivs igenom av regeringspartiet AKP, ett parti som är starkt influerat av religiösa idéer. Turkiets justitieminister Bekir Bozdag menar att det inte handlar om att legalisera våldtäkt utan att lagen är till för den som har sex med minderåriga och som sedan vill gifta sig med dessa.

– När sedan ett barn föds av den här icke officiella föreningen varnar läkaren åklagaren och mannen skickas i fängelse, vilket sätter barnet och moden i finansiella svårigheter, argumenterar Bozdag enligt SVT Nyheter.

Enligt en artikel The Guardian menar Bozdag att äktenskap med minderåriga ”tyvärr är en realitet” i Turkiet, samtidigt som han förklarar de män som är inblandade inte är våldtäktsmän eller sexbrottslingar.

Förslaget möter samtidigt kritik från oppositionspartiet CHP och dess parlamentsledamot Özgür Özel. Han menar att lagförslaget i praktiken handlar om att benåda den som gifter sig med det barn man har våldtagit.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag