Tusen syrier och eritreaner flygs till Borlänge

Obs! Bilden är ett montage. Foto: Calle Eklund/Kurush Pawar
Obs! Bilden är ett montage. Foto: Calle Eklund/Kurush Pawar
  • Tisdag 11 jul 2017 2017-07-11
E-post 1478

BORLÄNGE Tusen invandrare från Eritrea och Syrien flygs i år direkt till Dala Airport i Borlänge. Det skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Imorgon landar 177 asylsökande från de båda länderna som hoppas på ett nytt liv i Sverige på flygplatsen. De ingår i ett EU-program som går ut på att tusentals migranter som tagit sig till främst Grekland och Italien i förhoppning om ett bättre liv i Europa ska omplaceras inom unionen och Norge och Schweiz.

– De som kommer är asylsökande som väntat i Grekland på att få sin asylansökan prövad. En del har väntat där sedan den extraordinära hösten 2015, säger Sara Åhman, ansvarig för omplaceringarna i Migrationsverkets region Mitt.

Sammanlagt ska Sverige ta emot 3 000 asylsökande migranter under 2017 varav en tredjedel flygs till Borlänge och sedan får bo i Gävle i väntan på att deras asylansökningar prövas. Sverige har tidigare undantagits från omplacerings­programmet på grund av de många migranter som kom hit 2015, men kommer nu tvingas ta emot de extra asylinvandrarna igen utöver dem som tar sig hit på egen hand.

Sedan 1980 har nästan 1,4 miljoner migranter beviljats uppehålls­tillstånd i Sverige på asyl- eller andra skydds­relaterade grunder, inklusive dem som invandrar i egenskap av anhöriga.

Hur många fler asylsökande bör Sverige ta emot?
2956 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag