Tusentals asylsökande planerar massflykt till Sverige från Finland

Foto: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons
  • Tisdag 22 aug 2017 2017-08-22
E-post 3201

FINLAND Tusentals asylsökande i Finland planerar att i början av september ta sig över gränsen till Sverige. Gruppen består till största del av irakier som hört att Sverige inte utfärdar lika många avslag på asylansökningar som Finland.

En grupp asylsökande planerar att ta sig till Sverige från Finland i början av september. De asylsökande ska ta sig till Sverige via gränsen i Haparanda/Torneå för att söka asyl i Sverige istället för Finland, det uppger Sveriges Radio.

Båda polisen och Migrationsverket i Sverige undersöker uppgifterna och förbereder sig för mottagandet.

– Och skulle det komma ett större antal personer som vill söka asyl här så har vi beredskap för det. Vad innebär det? Det innebär att det finns personer som kan ta upp deras ansökan om asyl och påbörja den processen helt enkelt, säger Lisa Danlig på Migrationsverkets presstjänst, till Sveriges Radio.

Gruppen av asylsökande ska till största del bestå av irakier, det uppger den finska dagstidningen Turun Sanomat.

– Det kan bli allt från hundra till tusen människor, kanske fler, som först kommer förhandla med finländsk polis vid gränsen för att sen förhoppningsvis till fots fortsätta in i Sverige och svenska myndigheter, säger Nuor Dawood, talesperson för de asylsökande, till Sveriges Radio.

I ett Facebookinlägg förklarar Nour Dawood att polisbrutalitet är en av anledningarna till varför gruppen genomför massflykten.


Nour Dawood ser massflykten som en aktion för att visa missnöje över att Finland utfärdar avslag på asylansökningar från Irak, han har även hört att Sverige inte utfärdar lika många avslag.

Varje fall prövas individuellt men eftersom Sverige följer Dublinförordningen kommer de som redan sökt asyl i Finland att skickas tillbaka igen, säger Lisa Danling på Migrationsverkets presstjänst, till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag