Tusentals invandrare går under jorden efter utvisningsbeslut

Foto: Migrationsverket
  • Onsdag 2 maj 2018 2018-05-02
E-post 1625

SVERIGE Polisen lyckas bara verkställa en tredjedel av avvisnings- och utvisningsbesluten. Anledningen är att man inte kan hitta de illegala invandrarna.

Sveriges Radio rapporterar att polisen har svårt att få tag på de som har fått avslag på sin asylansökan. Under första kvartalet i år handlar det om ett par tusen individer som polisen inte kan hitta.

– Man kan säga att det är ungefär en tredjedel lite knappt där utvisningar och avvsiningar genomförs. Nästan alla som inte genomförs beror på att polisen inte vet var personen finns. Så två tredjedelar, lite drygt, är avvikna, säger Per Löwenberg vid gränspolisen till Sveriges Radio.

– Det har alltid varit en stor andel avvikna. Det har legat på 50, 60 procent. Nu ligger det på 80 procent på vissa grupper.

Regeringen har satt krav på polismyndigheten att se till att fler som fått utvisningsbeslut lämnar landet, men det går trögt. Delvis beror det på en lagändring från 2016 som innebär att invandrare inte har rätt att bo i Migrationsverkets lokaler efter avslag. Istället flyttar de till ett boende med en adress som polisen inte känner till.

– Det har till och från varit en prioriterad synpunkt från politiken och vi har aldrig varit i närheten av att nå det målet. Det skulle kräva mer resurser och också fler åtgärder tidigare. Men det behövs även hårdare kontroll på vistelse och adresser, säger Per Löwenberg.

Läs även: Polischef vädjar till politiker: Förenkla utvisningsprocesser

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag