Tusentals medlemmar lämnade S i fjol – bara SD ökade

Richard Jomshof. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 30 apr 2021 2021-04-30
E-post 7463

SVERIGE Nästan alla partier förlorar medlemmar och under fjolåret valde hela 15 000 att lämna Socialdemokraterna. Samtidigt ökade Sverigedemokraternas medlemsantal, rapporterar Altinget.

Under förra året tappade riksdagspartierna sammanlagt drygt 24 000 medlemmar. 15 000 av dessa valde att lämna Socialdemokraterna. Partisekreteraren Lena Rådström Baastad tror att det delvis har med pandemin att göra.

– Vi är ett folkrörelseparti som är vana att värva ute på marknader och när vi är ute och knackar dörr. Det gjorde vi inte förra året på grund av pandemin vilket jag då också tror påverkade medlemsvärvningen, säger hon till Altinget.

Sverigedemokraterna är det tredje största partiet räknat i medlemsantal, och var det enda partiet som ökade i fjol. Partisekreteraren Richard Jomshof tror att det är invandringen och kriminaliteten som driver folk till partiet.

– Man känner starkt för vissa frågor och så söker man ett alternativ. Vi som parti har länge gått emot strömmen när man tittar på hur de andra partierna har ställt sig i de här frågorna, säger han till Altinget.

För Miljöpartiet går det desto sämre. Sedan 2014 har partiet tappat över hälften av sina medlemmar och ligger nu sämst till av alla riksdagspartier.

Överlag har folk blivit allt mindre benägna att gå med i ett politiskt parti under de senaste årtiondena.

– Det finns flera orsaker. En är att partimedlemskap tidigare fyllde en social funktion som senare tagits över av annat. En annan är att människor i dag i lägre utsträckning är väldigt övertygade anhängare av partier. Länken mellan de valda och väljarna har i någon mening tunnats ut, säger statsvetaren Jonas Hinnfors till Altinget.

Antal medlemmar 2020

S: 75 000
M: 40 602
SD: 33 207
KD: 24 894
C: 24 445
V: 23 872
L: 12 179
MP: 9 530

Läs även: M och SD jämnstora i nya Sentio: ”Väldigt viktigt vilket parti som blir störst”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag