Tusentals uzbeker kommer in i Sverige illegalt – gränspolis larmar

Foto: Wikipedia Holger Ellgaard
  • Onsdag 23 jan 2019 2019-01-23
E-post 1088

STOCKHOLM ”Vi måste ha ordning och reda vid våra gränser” sade statsminister Stefan Löfven när de inre gränskontrollerna infördes 2015. De har förlängts med hänvisning till förhöjd hotbild mot Sverige. Nu uppger gränspoliser att man inte har resurser för att fullfölja sitt uppdrag och slår larm till justitiedepartmentet.

Turistvisum i något av EU-länderna ger rätt till kortare visiter inom Schengenområdet. Något som nyttjas fullt ut av många uzbeker. Under onsdagen kom åtta uzbeker till Stockholm, berättar Robert Lindström, polisinspektör vid gränspolisenhetens rörliga kontrollsektion i Frihamnen i Stockholm.

Uzbekerna – som hade turistvisum från länder i Baltikum – påstod att de skulle hälsa på en kompis i Rinkeby och sedan åka med färjan hem på kvällen.

Hade man haft tillräckligt med bemanning och resurser hade det gått att göra en noggrannare kontroll, gått att ifrågasätta syftet med inresan i Sverige och stoppat uzbekerna vars handlingar visade att de landat i Vilnius i Litauen bara något dygn innan.

– Men det var snarare ”hej och välkommen”. Vi har ingen möjlighet att hantera åtta stycken på två personer, säger Robert Lindström till TT.

– Man flyger inte från Uzbekistan, en resa runt halva jordklotet, för att landa i Baltikum och sedan direkt åka vidare och hälsa på en kompis i Rinkeby i Sverige. Det är nödlögner man ständigt använder sig av.

Upp till 2 000 uzbeker om året tar sig in i Sverige på det här sättet enligt Robert Lindström, utan att man kan göra något åt det. Man har varken riktiga lokaler eller personresurser för att hålla förhör.

Något som ytterligare oroar gränspolisen är att flera uzbeker de senaste åren har varit misstänkta för terrorism. Rakhmat Akilov utförde terrorattacken på Drottninggatan och just nu pågår en rättegång mot ett antal uzbeker, med kopplingar till Strömsund i Jämtland och Stockholms förorter. Nyligen avslöjades att två uzbeker, utan tillstånd, jobbat som städare i polisens skyddsklassade lokal på Arlanda.

Det handlar inte bara om brist på personal och lokaler. Även teknisk utrustning som datorer och passläsare för att skanna in resehandlingar och få mer information, saknas.

Huvudskyddsombudet Ulf Rydström kallar situationen för ”ofattbart underbemannad” och han har nu slagit larm till justitiedepartementet.

– Det är gränskontrollenhetens chefer som måste berätta för regeringen att våra resurser inte klarar av att genomföra beslutet. Men jag misstänker att man inte talat om detta uppåt, eftersom man inte tillför några resurser, säger Rydström.

Läs även: Ann Heberlein: Mer anhöringinvandring – Sverige har växtvärk och nu blir det värre

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag