Tusentals väntas sluta upp i fackliga vänsterprotester mot Socialdemokraterna

Vänsterautonoma i konfrontation med polisen. Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 22 aug 2018 2018-08-22
E-post 620

”Konfrontativt våld undviks i den mån det går”, skriver autonoma vänsterelement som planerar omfattande demonstrationer emot Socialdemokraterna den 25 augusti, bara dagar innan valet.  – Det är en stor manifestation som väntas hållas till försvar av strejkrätten, säger Mathias Wåg, expert på den autonoma miljön.

Omfattande kaos och massiva vänsterprotester kan vänta Socialdemokraterna bara dagar innan höstens riksdagsval. Bakgrunden är en ny lagstiftning som i praktiken slår undan benen för mindre fackförbund som står utanför LO-kollektivet.

”Aktionsdagen är ett svar mot LO, TCO och SACOs överenskommelse med Svenskt Näringsliv att strejkrätten skall inskränkas till fack som eftersträvar kollektivavtal på arbetsplatser. Arbetsplatser med befintliga kollektivavtal kommer i princip att ha fredsplikt – oavsett hur kollektivavtalen på arbetsplatsen ser ut. Klassfreden kommer bli juridiskt bindande – mot vår vilja”, står att läsa på sajten Anarkism.

Det är den 25 augusti som ”aktionsdagen” planeras under parollen ”Strike back”. Nyheter Idag har talat med Mathias Wåg, expert på den autonoma miljön, och han säger att det är en rad aktiviteter som planeras.

– Det handlar om att Ylva Johansson och sossarna startade den här utredningen om att begränsa strejkrätten. Hela det förslaget som de kommit fram till bygger på att säkra sossefackens ställning och slår mot de elva fackföreningar som inte är knutna till sossarna.

Enligt Wåg kommer den nya lagen öppna för att arbetsgivare kan skriva kollektivavtal med ”lägstbjudande” varpå samtliga arbetare blir  tvungna att förhålla sig till det kollektivavtalet. Det kommer i praktiken vara meningslöst att vara ansluten till ett alternativt fackförbund som kräver bättre rättigheter, då strejkrätten inte längre gäller om arbetsgivaren redan har ett kollektivavtal.

Protesterna mot Socialdemokraterna kommer dels underifrån, från arbetare, samt från de elva fackförbund som den nya lagstiftningen slår emot. Och de kan vänta stöd från den radikala vänstern, förklarar Wåg.

Kan bli våldsamma arbetarprotester mot Socialdemokraterna

Det går inte heller utesluta att det kan bli våldsamma protester när arbetarna ger uttryck för sitt missnöje över Socialdemokraternas nya linje i att begränsa strejkrätten. Missnöjet är stort och Wåg berättar över telefon att en rad aktiviteter planeras inför den 25:e augusti i Stockholm.

– Aktioner baserat på ”civil olydnad”
– Allt från ”symboliska aktioner” till ”blockader”
– Uppmaningen: ”Konfrontativt våld undviks i den mån det går”
– ”En deal mellan näringslivshögern och sossarna”
– ”Ilskan är stor mot sossarna”
– Så kan du sluta upp i protesterna mot S
– Lägger ansvaret på polisen om det blir våldsamt
– ”Då har man inte längre ansvar för vad som sker”

Blir PLUS-medlem och läs hela artikeln om vad som till slut kan ta knäcken på Socialdemokraterna med bara dagar kvar till valet!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag