TV 4-reporter attackerades i Jordbro – gjorde reportage om frisersalong som hotas av gäng

Jordbro Centrum. Bild: Google Street View
  • Fredag 25 okt 2019 2019-10-25
E-post 2093

JORDBRO En frisersalong i Jordbro har utsatts för hot av ett gäng som försöker pressa dem på pengar. Efter att två av männen som hotat frisörerna fällts i domstol har hoten fortsatt och frisersalongen vandaliserats. Nu har en TV 4-reporter attackerats när han skulle göra reportage om händelsen, och TV 3:s ”Efterlyst” fick skydd av polis mot hotfulla gängmedlemmar när de skulle filma om händelsen.

En journalist på TV 4 attackerades när han skulle göra ett reportage om hur en frisersalong hotades av gäng i Jordbro utanför Stockholm.

Journalisten fick en hård knuff bakifrån och tappade sin kamera så att den gick sönder enligt TV 4.

– Nu gick det ju tack och lov ändå bra för våran reporter, men i sig, hot och våld mot journalister, är väldigt allvarligt och i grunden ett demokratiproblem på samma sätt som när ambulanspersonal eller poliser till exempel har blivit attackerade, säger Ann-Sofie Näslund, livechef på TV 4 Nyheterna, och fortsätter:

– Det måste vara så att våra reportrar kan vara ute och granska saker som sker i samhället utan att själva attackeras på det här sättet, och vi kommer aldrig låta kriminella styra eller försöka förhindra oss från att göra vårat arbete.

Även TV 3:s Efterlyst fick problem när de gjorde reportage om frisersalongen i Jordbro. När Efterlyst försökte filma onsdagen efter lunch måste polis rycka in för att skydda tv-teamet från ett hotfullt gäng, rapporterar Mitt i.

– Det var personer i centrum som inte ville att det skulle filmas där. Men när vi väl var där ebbade allt snabbt ut och det blev tryggare för tv-teamet, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator på Haningepolisen, till Mitt i.

– Det var en grupp på 10-12 killar som uttryckte visst missnöje med kamerorna. Men polisen var med från start där, och vår reporter kände sig inte otrygg, säger Hasse Aro, programledare för Efterlyst, till Mitt i.

Läs även: Hatbrott: 19-åring häktad för grov misshandel i Jordbro

Mitt i, som skriver om lokalnyheter i Stockholmsområdet, var även först med att uppmärksamma hur Masih och Wahid blivit utsatta för utpressningsförsök av lokala gäng.

Masih och Wahid polisanmälde och fick gärningsmännen fällda, men har sedan dess tvingats hålla stängt och kan inte ens visa sig i Jordbro centrum utan poliseskort.

– Vi har tappat allt på grund av detta gäng. Intäkter, salongen, vår egen säkerhet, sade Masih till Mitt i.

Mashi sade till Mitt i att han fruktar för sitt liv.

– När vi polisanmälde blev allt bara värre. Vi hoppades att allt skulle bli bättre, men i stället lever vi en mardröm, sade Mashi.

Den ena mannen fick tre månaders fängelse för försök till utpressning, medan den andra, som bland annat hotat en av frisörerna med kniv, dömdes till skyddstillsyn för försök till utpressning och olaga hot.

En anonym polis sade till Mitt i att domen mot männen blev en besvikelse.

– De två 20-åringarna släpptes dessutom på fri fot i väntan på domen. De ses som vinnare i Jordbro centrum, säger polisen.

Efter att Mitt i:s reportage om Masih och Wahid har även Expressen uppmärksammat hoten mot deras frisersalong.

Men för Masih och Wahid har problemen bara fortsatt. När de försökte öppna frisersalongen kom en man genast in och utsatte dem för ett misstänkt hot – medan kommunalrådet  Meeri Wasberg (S) var på besök i salongen.

Wasberg blev vittne till det misstänkta hotet och beskrev det i ett Facebookinlägg där hon skriver att ”under tiden jag sitter där sticker en ung mössbeklädd man in huvudet och säger att de ska stänga, att de har en timme på sig… oklart vad han menar ska hända om de inte stänger, men ändå klart på något vis.”

– Mannen frihetsberövades ganska snabbt, men släpptes sedan i helgen eftersom bevisningen inte var tillräcklig. Flera unga kriminella fortsätter tyvärr att hota salongsägaren personligen och hans egendom, sade Lars-Göran Rehn, operativ koordinator på Haningepolisen, till Mitt i.

Därefter blev frisörsalongen vandaliserad vilket Mitt i rapporterade.

– Alla rutor är sönderslagna, enligt polisen. Situationen blir bara värre. Vi kommer inte våga öppna butiken igen, berättade Wahid för Mitt i.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag