TV4 gjorde inslag om ”botar” – hängde ut en riktig person

Foto: Faktafabriken på Facebook
  • Lördag 1 sep 2018 2018-09-01
E-post 1782

SVERIGE När TV4 Nyheterna skulle avslöja ett falskt konto som sprider politiska memer på Facebook gick det inte riktigt som man hade tänkt sig. ”Boten” visade sig vara en riktig person. – Det är oskyldig satir jag ägnat mig åt, säger han till Nyheter Idag.

Det var i onsdags som TV4 Nyheterna sände ett inslag om falska konton som sprider främlingsfientliga budskap på sociala medier. Som exempel på det tog man Facebookprofilen Ronny Hellström, som gjort memer riktade mot Socialdemokraterna.

TV4:s reporter Anneli Megner Arn ville ta reda på ”vem eller vilka” som låg bakom kontot. Man försökte ta kontakt med Ronny men fick inget svar. Då tog man kontakt med hans vänner istället, men ingen ville ge ut kontaktuppgifter till honom. Plötsligt fanns inte Ronny Hellströms sida längre, säger reportern.

– Vem som ligger bakom, det kan vara svårt att veta, säger TV4:s journalist.

Men Ronny Hellström är i själva verket en riktig person och inget falskt konto. På Facebook beskriver han hur han blev kontaktad av journalisten men valde att ignorera henne. Då han inte ville ha någon kontakt med TV4 blockerade han till slut reportern, som då trodde att hans konto tagits bort.

”Hennes slutsats blir då att jag är en ’bot’ och att mitt konto är borttaget. Hon tror att hon fått nys på ett riktigt scoop. Nyhetsredaktionen kör reportage där jag utmålas som en påverkansoperation eller bot. Som bevis framställs att Anneli inte längre kan se min FB-profil”, skriver Ronny Hellström på Facebook.

I TV4 Nyheternas sändning dagen efter kom kanalen med en rättelse.

– I vårt inslag igår om botar kunde det uppfattas som att ett konto på Facebook var falskt. Så är inte fallet, utan en verklig person stod bakom kontot, säger nyhetsankaret.

När Nyheter Idag kontaktar Ronny Hellström låter han mycket riktigt som en människa och inte en maskin, och det märks ingen rysk brytning.

– Det skulle vara roligt, om det drabbat någon annan än mig. Det är en så fullständigt absurd historia, dels hennes egen misstag när hon tror att hon ”kommit på” mig och tror sig kommit på något riktigt fuffens, säger han.

Bli PLUS-kund och läs resten av intervjun med Ronny Hellström. Då stöder du vår journalistik så vi kan göra ännu fler artiklar i samma stil.

Prova 14 dagar för 1 krona.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag