TV4 i krismöte efter att känd profil anklagas för trakasserier

Foto: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons
  • Onsdag 18 okt 2017 2017-10-18
E-post 739

STOCKHOLM En TV4-profil anklagas för sexuella trakasserier av nuvarande och fd kollegor. Tv-kanalen befinner sig nu i krismöte till följd av anklagelserna.
”Han greppade tag om min rumpa när vi stod bredvid varandra under frukosten i green room. Hela tre gånger gjorde han det under två helger tills jag slutade käka frukost där helt och hållet”, skriver TV4-medarbetaren Fenjima Manrique.

FAKTA Så arbetar Nyheter Idag

Expressen har valt att namnge TV4-profilen, men Nyheter Idag gör en annan bedömning. Berättelserna om TV4-profilen liknar de anklagelser som riktas mot Aftonbladetmannen, anklagelser som är allvarliga och kan utgöra brott i lagens mening.

De pressetiska reglerna bygger på principen att inte förorsaka en oförsvarlig publicitetsskada. Bedömningen att undanhålla namnet kan komma att ändras om nya uppgifter framkommer.

TV4 hanterar just nu en krissituationen, det uppger Expressen.

Anledningen är att en av kanalens tv-stjärnor, känd från flera familjevänliga program, anklagas för sexuella trakasserier av flera kvinnliga medarbetare på kanalen.

Äntligen-hemma-stjärnan Lulu Carter är en av de som pekar ut mannen och drar paralleller till Hollywood-mogulen Harvey Weinstein. I ett inlägg på Instagram har Carter lagt upp en bild på TV4-profilen och efter att hon skrivit hans namn kommenterat, ”TV4:s egen Weinsten”.

”Skulle Ni som tittare känna till på vilket sätt många av programledarna och redaktionsmedarbetarna, inklusive mig själv, blivit behandlade genom åren skulle Ni troligen chockeras”, skriver Carter och berättar att hon fortfarande drömmer mardrömmar om tiden hon jobbade med TV4-profilen.

Även spelexperten Fenjima Manrique, som jobbar på TV4:s Nyhetsmorgon, skriver om den manliga kollegan på Instagram. Hon berättar att han tafsat på henne.

”Han greppade tag om min rumpa när vi stod bredvid varandra under frukosten i green room. Hela tre gånger gjorde han det under två helger tills jag slutade käka frukost där helt och hållet”, skriver Fenjima Manrique.

Andra kollegor som jobbat med honom stämmer in i kritiken som handlar om att han för sig med sexistisk, rasistisk och elak jargong.

När Expressen når den utpekade TV4-profilen för en kommentar är han fåordig.

– Det är så himla lågt, säger han till Expressen.

TV4:s programchef Anna Rastner vill inte kommentera enskilda frågor att man tidigare tillsatt utredningar till följd av kritiken som inkommit.

”Jag vill understryka att TV4 så klart värnar starkt om jämlikhet och allas människors lika värde och vi vänder oss kraftigt emot sexuella trakasserier och diskriminering av alla slag”, skriver hon i en kommentar till Expressen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag