Två år och tio månaders fängelse för man som mejade ned två kvinnor och spädbarn

  • Fredag 16 okt 2015 2015-10-16
E-post 1298

MALMÖ  Två år och tio månaders fängelse. Det blev igår straffet för den 21-årige man som i februari i år mejade ned två kvinnor och den ena kvinnans spädbarn på Amiralsgatan i Malmö. Den ena av de båda påkörda kvinnorna är nu invalidiserad för livet och kan inte längre kommunicera med sin omvärld. – Det är rent mänskligt ett väldigt speciellt ärende, säger kammaråklagare Daniel Svensson.

De båda kvinnorna promenerade längs Amiralsgatan i Malmö med den ena kvinnans fyra månader gamla son när 21-åringen kom körandes i hög hastighet i en hyrd bil. 21-åringen, hans bror och två av deras vänner, som satt med honom i bilen, försökte fly från polisen när han tappade kontrollen över bilen. Bilen kraschade i hög fart in i några parkerade bilar som i sin tur träffade de båda kvinnorna och barnet.

Mamman till den lilla pojken skadades värst. Hennes ben trasades sönder, hon fick allvarliga hjärnskador och är idag rullstolsbunden och saknar kommunikativ förmåga. Enligt kvinnans mamma kan dottern säga en blandning av ord på svenska och engelska, men ingenting med ett sammanhängande budskap. Kvinnan är helt oförmögen att ta hand om sin idag ett år gamla pojke, istället är hon själv i behov av hjälp dygnet runt.

21-åringen dömdes till två års och tio månaders fängelse för grovt vållande till kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning och ringa narkotikabrott. Han friades dock från anklagelsen om obehörigt avvikande från trafikolycksplats eftersom han stannade kvar på brottsplatsen ett tag innan han passade på att smita medan polisen hade fullt upp med att rädda livet på de påkörda.

Kammaråklagare Daniel Svensson säger till Nyheter Idag att han på det stora hela är nöjd med domen.

– Tingsrätten har i huvudsak gått utefter min bedömning, så i huvudsak tycker jag att det är en riktig dom, säger han.

Så du ska inte överklaga domen?

– Den kom igår, jag får kika lite närmare på den. Men vid den första anblicken uppfattar jag det som att tingsrätten i huvudsak gått på min uppfattning.

Det var två kvinnor och en liten pojke som blev påkörda. Den ena kvinnan sitter idag i rullstol och kan inte kommunicera med omvärlden. Den här mannen som dömdes kommer vara ute igen, på fri fot, inom mindre än två år. Tycker du att det är ett rimligt straff?

– Vi har ju de reglerna vi har. Det är en ganska stor fråga och det handlar i slutändan om vilka straffregler vi har och jag kan inte närmare gå in på det. Jag hade yrkat att det skulle ligga på tre år i vart fall och det blev två år och tio månader. Vilken straffnivå vi ska ha är något politikerna får kika vidare på, det kan jag inte ha någon synpunkt på såhär.

Kan du förstå att människor blir upprörda när de läser om det här?

– Ja, absolut! Det tror jag alla som var med i det här kände. Det är rent mänskligt ett väldigt speciellt ärende och det är människor som blivit väldigt illa skadade i det här fallet. Rent mänskligt är det naturligtvis ett sådant ärende där människor har synpunkter och åsikter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag