Två dömda i finska sexbrottshärvan – ett av offren under 10 år

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Onsdag 27 mar 2019 2019-03-27
E-post 154

FINLAND I slutet av 2018 meddelade polisen i finska Uleåborg att man utredde flera fall där invandrarmän misstänktes ha begått sexuella övergrepp mot unga flickor. Nu har två män dömts till fängelsestraff.

För en vecka sedan föll den första domen i den uppmärksammade sexualbrottshärvan i Uleåborg. 44-årige Muso Asoev dömdes då till fängelse i tre år och åtta månader för grov våldtäkt samt grovt sexuellt utnyttjande av barn.

Enligt Svenska Yle var hans offer en ännu inte 10-årig invandrarflicka vars religiösa uppfostran han hade ansvar för. Brotten begicks under sommaren och hösten 2018, och Asoev fick skärpt straff till följd av det förtroende som flickan ska ha känt för honom.

På tisdagen föll den andra domen i härvan. 22-årige Abdullhadi Barhum dömdes då till två år och sex månaders fängelse för våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av en 14-årig flicka.

Svenska Yle rapporterar att relationen inleddes på appen Snapchat och att Barhum försåg flickan med cigaretter och alkohol trots att han kände till hennes ålder. De träffades ett par gånger, och vid andra tillfället våldtog han henne utomhus.

Det var i december som polisens misstankar om sexualbrott i Uleåborg blev kända. Då handlade det om tre fall där alla offer var flickor under 15 år och där de misstänkta förövarna hade kommit till Finland som asylsökande eller kvotflyktingar. Sedan dess har flera nya fall uppdagats, även i Helsingfors.

Läs även: Finske inrikesministern vill kunna upphäva kriminella invandrares medborgarskap

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag