Två döms för mordförsök på tjetjensk regimkritiker i Gävle

Bilder ur förundersökningen.
  • Måndag 11 jan 2021 2021-01-11
E-post 81

GÄVLE Den tjetjenske regimkritikern Tumsu Abdurakhmanov vaknade av hammarslag mot huvudet och insåg att en för honom okänd man satt på hans bröst och försökte döda honom. Det blev en kamp om livet där Tumsu lyckades komma över hammaren och tog kontroll över situationen. Nu döms två ryska medborgare för mordförsöket som tros ha orkestrerats från högsta ort i Tjetjenien.

Den 26 februari hade Tumsu Abdurakhmanov suttit uppe och arbetat hela natten i lägenheten i Gävle, och han kom inte i säng förrän det blivit ljust. Dagen innan hade han hämtat en rysk kvinna, Elmira Chapiaeva, på Arlanda. De hade fått kontakt via internet och hon hade kommit till Sverige för att hälsa på honom. Han litade på henne.

Vad Abdurakhmanov inte visste var att Chapiaeva var utsänd för att spionera på honom och för att släppa in den tilltänkte mördaren, vilket var precis vad hon gjorde när denne knackade på dörren och uppgav sig vara polis.

Den man hon släppte in var den ryske medborgaren Ruslan Mamaev, och planen tycks av allt att döma ha varit att knivmörda Abdurakhmanov, men istället kom Mamaev utrustad med en hammare. Trots att det tilltänkta offret låg och sov var det inte tillräckligt. Abdurakhmanov väcktes av de hårda hammarslagen mot huvudet, lyckades slänga sig åt sidan i sängen och fick in en ordentlig spark på sin angripare. Efter en kort kaotisk kamp fick han tag i hammaren och gav igen. Han fick ned angriparen på golvet där han tejpade hans händer, slog på kameran och förhörde den blodige och skadade mannen. Filmen publicerade han på sociala medier.

Blodshämnd
Tumsu Abdurakhmanov är en välkänd kritiker av den tjetjenska regimen och dess president Ramzan Kadyrov. Han har i flera år levt i landsflykt och sprider sitt budskap på sin blogg och via Youtube. I mars 2019 uttalade talmannen Magomed Daudov en blodshämnd mot Tumsu efter att denne uttryct kritik mot presidentens far, Achmat Kadyrov.

I december 2019 kontaktades Ruslan Mamaev i Moskva, vilket följdes av att han beordrades att bege sig till Groznyj, den tjetjenska delrepublikens huvudstad, där han mötte en man vid namn Imran Khaskhanov. Via Italien kom de båda männen var för sig till Sverige mot slutet av januari 2020. De hämtade upp en bil som kort dessförinnan inköpts i Litauen och förts till Sverige av en tredje person, och fortsatte till Gävle.

Ruslan Mamaev uppger att hans uppdrag var att kartlägga var Abdurakhmanov bodde, och vilka restauranger och butiker han besökte. Enligt honom skall Imran Khaskhanov under uppdragets gång fått instruktioner från sina överordnade att uppdraget nu istället var att mörda regimklritikern. Men det blev inte av vid detta tillfälle, och bägge männen lämnade Sverige.

Den 24 februari återvände Mamaev ensam med tåg från Köpenhamn till Stockholm. På vägen passade han på att göra internetsökningar efter bland annat ”människokroppens farligaste punkter ” och ”dödlig beröring”.

Den 25 februari hämtade Abdurakhmanov sin internetflört Chapiaeva på Arlanda och körde henne till Gävle. I smyg fotograferade hon hans lägenhet och vidarebefordrade bilderna till sina kontakter som i sin tur skickade dem vidare till Mamaev för att han lättare skulle kunna orientera sig i lägenheten. Sedan väntade hon på att den tilltänkte mördaren skulle anlända.

Nu döms Ruslan Mamaev till tio års fängelse för försök till mord, och Elmira Chapiaeva till åtta års fängelse för medhjälp. Mamaev har erkänt brott men förnekar att uppsåtet var att döda honom, något som tingsrätten dock anser vara bevisat, bland annat med hänvisning till de internetsökningar Mamaev utfört.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag